Tuesday, March 5, 2013

The Beautiful Malaysian

AMARAN!
post ini adalah dalam bahasa melayu yg xberapa betul, sgt panjang dan tidak bergambar...but it makes me happy... ;)

hai, nama saya Fairuz Aimi, saya belajar di Jepun dan balik 6bulan sekali ke Malaysia..sepanjang di jepun saya mmg agk disogok dgn cerita2 yg menakutkn tentang Malaysia...berita2 dan cerita di fesbuk semua mnunjukkan yg negatif tentang Malaysia mmbuatkn sy sedikit takut untuk tinggal di Malaysia..

Taaaaapi~

semalam sy pegi ke Kuala Lumpur, sy terjumpa semula keindahan rakyat negara kita ini...:D

semalam sy dan Ruby bertemu janji untuk ke Mid Valley...yes, dlm tu mungkin xde sgt yg scary2...tp dlm tu, sy jumpa raaaaamai org yg sgt mesra manusia....first skali sy jumpa kakak yg jual Hotdog sblh money changer kt bawah tu...dia bkn Malaysian, dia Indonesian, tp dia melayan sy dengan sgt baik dan ramah tamah..lps tu bos dia (kot?) dtg..yg juga bukan Malaysian...maybe org Timur Tengah...tp dia pon sgt baik! ok fine mereka maybe bkn Malaysian, maybe ye jgk? kokot da dpt kerakyatan?...tp xpelah..lepas tu sy g kedai emas...yes kedai emas! yg mcm sy mmg xpnh masuk slain dgn mak dan mak afia...oh did i say i dressed up like a makcik tepi jalan jual barang dlm beg? yes, bcos i dont want to look like orang yg berbaloi nk diragut..haha..kt kedai tu, kami dok luar nye for a while, sbb..neves..satu neves tgk org kt dlm, satu neves doki2 gedik2...lol..oh ktorg pegi tu dah la Habib Jewels! knp? sbb sy cari org melayu...bajet mcm depa memahami sikit...huhu..tp bila sy masuk tu, semua org sambut dgn mesra! i was like wow! dorg xde pon pndg mcm "eleh bdk tu sje je nk mnyusahkn ak, bkn ade duit pon.." malah mereka semangat2 sebok2 tgk sy nk ape...n sdikit malu lah sbb g nk tgk saiz je..bkn nk bli pon...huhuhu..n tu pon depa consult sangat sopan! wlupon pkerja tu mungkin mngambil ksmptn ke atas tgn sy?...hahah! ok jgn perasan..:p

next, sy g bli tiket wayang, oh abg tu sgt friendly, tp sebab dia abg, it wasnt something yg wow!...n lepas tu kami pergi la pusing2 mid window shopping...kami masuk kedai yg mahal ke murah ke semua org melayan dgn baik..i was confused so sy siap tny ruby, "adekah sy nmpk mcm org kaya harini?" lol...n of kos la x..i've put effort utk nmpk cm makcik jual barang mne boleh tiba2 nmpk cm org kaya...huhu..

den enuff with MidValley, kami pegi ke Pasar Seni untuk beli barang yg kak wawa pesan...yes Pasar Seni, yg mmbuatkn ayah sy risau untuk bg sy keluar harini...panjang lebar nasihatnye..huhu..oh ye, sy da 3 tahun kot xnaik LRT so sy sedikit lost dgn sistem token nye..tp of kos la sy boleh buat dgn jaya nye..cuma ape yg amazed me, bila tgh2 beratur, ada lelaki India standing behind me offer duit syiling..dia kata syiling baru xbole masuk...so de bg syiling dia..baik kn?....nk kata he waited long pon xjugak..mcm baru je muncul...but its nice..lps tu proses naik sume bjln ngn lancar, tp lps tu sy nmpk org jage kt laluan masuk tu being harsh pada bberapa org luar....i was hurt, sbb baaru je rasa Malaysia da ok nmpk yg xelok pulak....tp lps kaji2 situation nmpknye org tu yg xfaham2 buat pakcik yg jaga tu mcm marah sikit...n ape yg mnarik kawan de pon dok marah2 kawannye tu sbb dia yg satu geng ckp pon kwn de mcm xfaham..so Malaysian, kt sini kita nmpk kne tambah sabar sikit lagi yeee..;)

kemudian ke Pasar Seni, dlm pasar seni ade kakak2 yg sedikit mendesak seperti di Korea yg klu sy stay lama2 nnt sy nangis..hahaha..yup im a cry baby! jd sy lari, tips, org kedai blakang2 tu biase je..yg kedai depan tu je suka mndesak...huh! jd kami bli kat kedai lain...boleh tawar menawar...menarik..tp klu sy yg lurus ini, mmg akn bli harga tu lah..xreti eden nk menawar2 ni..rse guilty..depa nk bisnes..klu mak sy org wt cmtu sy marah kot!...tp one thing sy belajar kt pasar seni tu, well Malaysian mmg ramah tamah! siap boleh cerita ttg sabah mase jual beli...haha! n mse sy beli sesuatu, ade Cina yg jual tu keeps me waiting, tp sbb dia ckp sori...xde masalah lagi... :D oh sy jumpa sesuatu yg mnarik..bakul yg dianyam pelbagai rupa pelbagai saiz yg cantik...ingt nk buat jd dulang hantaran sbb de mnarik boleh pakai kt rumah wt hiasan..:D (yup, sy mmg ank Malaysia yg mencintai seni2 Malaysia, siap plan nk bli bju i love Malaysia yg sgt mnarik..tp mahal...T.T)

leeepas da habis shopping di Pasar Seni, sy kne travel ke LowYat sbb nk jumpa abang kt sane n balik sama2...saje je gedik sbnrnye..padehal balik rawang naik KTM lagi senang seteret je...on the way yg menarik adelah, sy dok dlm Monorail, lepas tu ade pakcik yg sy xpasti tua ke x...de bediri depan sy...sy nk bg seat..berapa kali da angkat punggung tp lps tu xjd..sbb kt jepun klu pakcik tua sgt depa xsuka org bagi seat..so mcm xtahu2...tiba2 ade org yg mcm jauh la jgk bangun dr seat n suruh pakcik tu duduk...saaangat teruja...sllu tu pnh nmpk tp mmg bg org yg sgt tua..slalunye perempuan..or ibu mengandung...ni pakcik yg sy rse mcm 40lebih je..so...mntp lah awak! tp sy double guilty la sbb x bagi..pakcik tu diri dpn sy kot! aigoo...sllu tu da bg tp smlm mcm xde spes sgt pon xnk bgun...(ok alasan, i promise next time sy xbuat lg) sy pon xnk klu org xbg seat kt ayah sy walaupon de masih kuat...;)

bila da sampai ke stesen Bukit Bintang, oh sy sedikit genius jln pegi ke Pavillion..padehal BB blkg tu jek..ces sungguh! tu pon sbnrnye sedar sbb ade org ni de perasan sy lalu dua tiga kali kot, lalast de tgur, "awak cari ape?..." de dtg approach...mula2 de da siul2 tp sy xlayan..lps da bnyk kali lalu, bersyukur jgk la dia tgur, sbb  mcm ego tinggi sgt2 nk tny BBplaza tu kat mne..sbb sllu tu mmg jumpa..ahaha...tp sbb ego tu jgk lah lost camane nk keluar dr BB ke lowyat...ends up jln gamble kt luar ikot instict..huhuhu...oh terima kasih abang yg concern sy cari ape...sori la awal2 dlm hati da kne cop gatal sbb siul2 org..ahahah

dalam LowYat, sy xtahu nk kata ape...tp ade bnyk org dok jerit "Boss, Adik, Kakak cari ape?....sini cover, bateri, bla3 ade.." oh rupenye abg td tgur sbnrnye nk jual brg ke?..hahah...tp perasaan org jerit2 tu cm fun la...mcm kt jepun depa jerit irassyaimase which means selamat datang...

kemudian ikot abg ke tmpt2 bisnes di cheras..oh ia sgt sosial sy xde ape sgt mampu nk ckp...tp i see Malaysian berbilang kaum duduk same2 lepak2...i like! Kita saatu bangsa kita satuu negara~

Tammmat! ;D

p/s: news, media, marilah berenti bercerita yg buruk2 sahaja~
p/p/s: sekarang sy ingat balik knp dlu zaman sy skolah, zaman sy di UM sy xtakut pon dok Malaysia....bkn nk poyo...berhati2 memang perlu, tp maybe org jht ni mcm anjing, anjing tepi jln tu, kalau dia detect kita takut, saje dia menyalak...klu kita lari laagi dia kejar...tp cuba kita sergah, setakat ni xpernah la de sergah balik...huhu...
p/p/p/s: cintai lah negara kita...ia lebih aman dr ape yg kita sangka...(ini bkn iklan suruh undi kerajaan, tp klu korg undi kerajaan sbb ni, sila msg JPA soh tmbah scholar sy boleh?...:p )
p/p/p/p/s: eh ke sbenarnye sbb sy berpakaian sopan, smua org melayan saya lebih baik?...(yes ini iklan menutup aurat yg lebih sempurna..mari berusaha kawan2!)
p/p/p/p/p/s: tp abang sy kata, tgk pakaian dan cara jalan, nmpk sgt dah bkn Malaysian yg duduk Malaysia sy ni...de xpyh tgk muka dia taw dah sy org itu..pnt sy running man cr de dlm lowyat de pndg mcm tu nmpk dah..lol

1 comment:

  1. Al-Quran Pelangi ! Ready stock ;) http://bit.ly/10AVN8H

    ReplyDelete

Ye?

sponsored by