Tuesday, November 13, 2012

Tips Mengorat Versi AA bahagian II

its like a year after the 1st one...kih3

tajuk besar: 
Ngoratlah dari Perutnya a.k.a Feed the Stomach


baca tajuk tahu da kot kn...makan, makanan dan memakan... ;)

no.1 : hantar makanan...
hakikatnya manusia mmg suka makanan sebab kita kena makan untuk hidup...kalau tiba2 makanan jatuh depan mata, semua mesti bahagia...kan?..xkira laki ke perempuan..huhu...

tp klu anda dan org yg anda minat tu bkn la kenalan, just nmpk dr jauh je, jgn la tiba2 bg mknn, nnt de ingt ade guna2 dlm nye, bg la melalui kawan yg dipercayai...

tp klu tibe2 anda bg mknn, and org tu xbleh mkn ape yg anda bg, or diet ke, jgn risau, biar kawan2 dia makan, wlupon mknn tu xdpt mmujuk perutnya, kawan2 de mesti konfem akn tolong pujukkn seperti "sedapnye! BAIK gila mamat/minah ni kasik ko mknn" lalu terdetik di dalam hatinya siapekah gerangan manusia yg baik mnghantar mknn tu..;D
mknn yg jatuh dr langit bsama lelaki gantang...wow~~


no.2 : belanja makan...
oh tipu lah kalau ade orang xsuke dibelanja...singgit pon suke dah...huhu..tp mungkin ade org yg xsenang dibelanje, xpela bg la dia bayar bhgian dia, jgn pakse2 nnt org xsuke..;)

belanja mkn ni, ia berkesan atas org...klu org yg mnjaga perhubungannye, komfem la xnk kuar berdua, jd cost tinggi la sikit...hew3 tp xpe, xde kot org yg bila di belanja de order satu kedai, (klu ade cr org lain!) jd show your generous-ness, nnt da kawin kluar la bdua..sementara je...

n belanja mkn ni, kita wujud ketika mkn itu, jd show ur charming side...klu sudu terpelanting pon xpe, buat2 comel n perlu protection (utk perempuan) or buat2 macho panggil waiter mintak sudu baru (utk lelaki)....kalau korg nk kata korg mmg comel or macho..lupekanlah, sbb klu ye, awak xbace da ini...;p
klik gmba utk ke page boyfriend yg bakal masakkan anda ini...:p


no.3 : prihatin taim makan...
ini untuk mereka yg da sampai stage kluar shopping dll bersama2 tp masih malu2..

sgt penting utk kte taw bila nk ajk mkn walaupun si pasangan buat xnmpk je kedai makan..(unless dia puasa lah kn...n korg xsolat lg tp dah nk abis waktu...haha..) sbb lapar sgt boleh mendorong kepada kemarahan dan aura2 negatif..

jd kluar2 tu sekurang2 nye tny la da b'fast ke?...ni kokot de xbfast lg, pastu bajet nk lunch lps tgk wyg yg habis kol 3,4 pastu tgk wyg xamik popcorn, pastu keluar2 muke berkerut je...padehal cerita kanak2 comel2...scary kn?...haha
dont make me eat the baby! :p


no.4 : kalau gaduh, makan!...
ok ni mcm kelakar ke?..tp ade x dlu kecik2 mak pujuk kasi coklat aiskrim bla3?...de konsep yg same la...lps tu satgi da diam "alala anak mak lapar rupenye~" ade x?...klu xde rugi lah nikmat kehidupan kurang 1...haha!

btw, ape yg cuba disampaikn lebih kurg cmtu laa...tgh2 marah klu ajk g mkn silap kne marah lg teruk, jd slow2...wat seprais...lari g bli cotton candy ke (utk klu kasi kt pompuan la..) or g cari hotdog besarr (utk laki, laki ske mkn daging org kata)

yeah, buat gagah cmni pon boleh

no.4 : oh i had my hubby calling...
ceceh..konon nak kate lepas tu dapat dah la...wakakaka..:p kne layan che abg makan pulak..:p
tips da habis sbb ade muncul mnde lain dlm kepala...hahah..see u next time!


p/s: tips ini muncul mostly akibat its winter di sini dan kami laapaarrr! the perfect guy skrg adelah lelaki yg tingtong dpn rumah dgn seplastik mknn....;D
tgk, kami mmg suke mknn...pinggan pnoh..tu baru kek xkira yg berat lg...;D

Friday, November 9, 2012

dunia penuh penipuan...

harini sy rse ingin menulis walaupun sy xde isi nk ditulis...

tp slps berjalan2, serta sedikit aktiviti bersama hasil tangkapan GiGi sy..plus hasil perbualan bersama sahabat handai...

sy ingin membuat kesimpulan yg dunia ini penuh penipuan...sy xnk ckp tentang dunia politik, bisnes, bla3, tp ttg kita gadis, anak dara, wanita desu...

sila lihat gambar dibawah,
ini gmbar anak kawan sy yg comel, dia sedikit comot sebab cuaca sejuk haritu...tp dgn sedikit edit yg senang n xperlu pk(siyes! 1 tool je kot)...nmpk x kulit de jd mcm selembut kulit bayi?...walaupun dia mmg bayi...dan kulitnye mmg lembut...sy xnk letak perempuan betul sbb xnk menyinggung perasaan mane2 pihak...

ape yg sy nk smpikn, jgn la tlalu percaya pada gambar...ni tgk org flawless tny pakai ape, lps tu awak pon tiru org tu pakai ape, lps tu xssuai dgn kulit, heboh satu dunia...xbest kn?... ;D

pnh nmpk gmba atas ni?...ye sy letak kt post bawah ni je...hahah! ni lg satu, teka la ape yg xoriginal dlm gmba diatas?..oh, ia di edit bdsrkn tema HDYN, so itu style...hahah...teka2..jawapan dibawah...

tips: jgn percaya sgt klu org letak de blaja oversea bla3...kadang2 tu teringin gamaknye nk ade pasangan blaja tinggi sampai luar negara, main add je org ntah mne2...klu btol Alhamdulillah la, dpt kite kawin dok oversea, tp klu xbetul, nnt jumpa2 tgk2 org biase yg xmenarik, silap2 haribulan booom! jeng3....kan susah....;D


p/s: boom ini style junior sy pny tweet yg agk style...hahhaa...
p/p/s: jgn bkecil hati eh klu sesape terasa.....
p/p/p/s: spe yg nk kata sy terlibat dlm penipuan, sorilah, sy xde niat buruk pon...n sume org taw je rsenye...haha




ans: daun itu tipu, ia patut hijau...

Thursday, November 1, 2012

#MBB: Mari Belajar Bersama 1

yey! sy Fairuz Aimi hari ini bersemangat utk berkongsi ilmu bersama semua orang! cecece...

ini adelah untuk tatapan bersama...MBB...in case korang ade repot yg sama...;D or nnt tahun depan kohai ade repot sama... :D

so from today, sy akn berkongsi repot yg bakal buat...:D best kn...mnbh semangat belajar diri sendiri..hahah...buat 2 kali baru senang ingt...;D

so repot hari ini...or should i say bberapa minggu lepas yg baru nk hntr esok;

Q:
name the 6 classes of enzymes and its example...(english berterabur sikit so mari tukar nihongo..)
酵素の6クラス分類とその反応例....(soalan xhabis, slh sensei)


1. Oxidation and reduction (Oxidoreductase) 酸化還元酵素  




2. Group transfer reaction (Transferase) 転移酵素




3. Hydrolysis (Hydrolase) 加水分解酵素





4. Isomerization of functional group (Isomerase) 異性化酵素





5. Single bond formation by eliminating the element of water (Ligase) リガーゼ



6. Formation/Removal of double bond by group transfer (Lyase)  リアーゼ




all source are based from here and here





p/s: klu ttibe salah, i'll correct them as soon as possible...;)

sponsored by