Thursday, June 28, 2012

try masak: Mae-un Dalguksu


nme korea: 매운 닭국수
dalam English nye: Spicy Chicken Noodle Soup


Comment: hurm....sedap...skali pandang, x berkali2 pandang pon nmpk mcm tomyam, tp xde masam tomyam tu...sedap la...xde mknn Malaysia yang rase mcm ni...


How I do it: (boleh la 5, 6 kali makan kenyang)
bahan2:
1. 4ulas bawang putih
2. 2ketul ayam Boneless Sadia (legs)
3. 1 biji bawang besar (1/4 utk rebus, 3/4 utk hiasan)
4. 1 green onion (xde pon xpe kot, rse de mcm bawang jugak..)
5. sesudu lada hitam
6. 1setengah serbuk cili..(sy pakai india pny, ish3 pedas gila, jd sila la ikot kepedasan serbun masing2)
7. 1 sudu cili sos thai (suke hati ganti Hot Pepper oil, sihat sikit xberminyak, cukup la minyak ayam)
8. sesudu besar kicap
8. 1inch halia dicincang
9. garam secukup rasa
10. 1/4 kobes potong comel2
11. 3 batang karrot yg kurus..klu gemok xyh la smpai 3..
12. 2batang timun jepun..
13. beberapa paket udon (kat Malaysia boleh pakai laksa kot )

cara2:
1. rebus bahan 1~5 dalam seperiuk air
2. bila ayam macam da masak, keluarkan semua bahan td..
3. koyak ayam kecik2, bahan lain potong kcik2
4. masukkan serbuk cili & sos cili & halia & kicap, biar sampai mendidih
5. bila da mendidih masuk sayur yg tertinggal sampai mendidih lg
6. sementara tu boleh la rebus Udon
7. bila da mendidih, masuk ayam dll (dr cara 3), then tutup api
8. siap, makan.

p/s: jgn lupa tambah tolag garam gula bg cukup rasa ;)
p/p/s: da 3 hari mkn mnde ni je...terbuat bnyk...;p
posted from Bloggeroid

7 comments:

  1. yup...tp de kne mkn ngn sayur bwu oishii...kak wawa taberareru kana~

    ReplyDelete
  2. hehe ingatkan tadi tomyam.. nyum3

    ReplyDelete
  3. kan! mmg tgk cmne pom rupe tomyam...rse je ;ain...try la buat! ;)

    ReplyDelete
  4. aimi..mskkan nnt akak dtg sane.hehe..akak mmg suke mknn yang soup based and simple ni>,<

    ReplyDelete
  5. ngehehe.....da mkn 3 hari berturut2 haritu...kne tunggu sebulan kemudian plak la nk buat lg...;p

    ReplyDelete

Ye?

sponsored by