Friday, June 1, 2012

try masak: cabbage rolls







cabbage roll....bahasa jepun de sebut kyabetsu roooru....bahasa melayu dia kobes golong...haha



comment: rasa dia....xreti nk ckp mcm mne...its just sooo...menarik...yg bila sy makan rse nak senyum....tp pembenci tauhu sila la g dok jauh2 sbb ia mmg xsesuai dengan mu....



How i Do it (buat 5 ketul..tp de baki, mcm bleh wt lg 5 ketul...)
bahan2:
1.  1bahagian ayam boneles sadia...(cincang)
2.  2ketul(ulas?) bawang putih dicincang (believe it or not sy tlupa bubuh bawang besar)
3.  1buku tauhu (sy terbeli yg besar 4segi dlm 10x10cm, n mls nk keringkn sbb bukak2 terpecah...lol...tp better sgt2 keringkn de..)
4.  bayam sedikit (xde sayur carrot seperti digunakan so bantai boh bayam)
5.  cendewan butang...(cendawan jepun yg dia pakai tu out of stock..tpakse pki cendawan butang cm org boh kt atas piza tu)
6.  air
7.  garam
8.  lada hitam
9.  kicap manis
10. kobes (sy kupas seperti yg ditunjukkan 5 keping ikot kuantiti nk buat)
11. pes tomyam untuk kuah...(takde stock ayam or ikan nk buat cm de...so boh paste tomyam...)

cara2:
1. rebus kobes dlm periuk smpi lembut lps tu tapiskan
2. gaul sume bahan 1~9
3. rasa kokot xcukup rasa..rasa awal mmg xterbaik sgt la...
4. boh kan kat dalam kobis dlm sesudu besar2 n gulung...(sy boh kt tengah n lipat kiri kanan...tp xbjaye sgt...better ikot cr dia...n kobis tu bhgian keras tu sy buang sbb ssh nk bungkus..)
5. masuk air dlm periuk n paste tomyam n garam..air xyh bnyk pon xpe...tp boh bnyk leh hirup tomyam...;D
6. kacau2 paste sampai rata n masukkan kobes yg da digulung td...
7. biar dlm 20minit (make sure ia dah mndidih la 20minit tu...) n boleh makan!

siap...
simple mimple dimple....nyum2~

p/s: sila jgn makan panas2 dgn sumbat besar2 dlm mulut mcm de buat kerana ia panassssss! sedap makan panas tp jgn sumbat...klu nk sumbat mkn suam ok... :*





posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Ye?

sponsored by