Thursday, June 28, 2012

try masak: Mae-un Dalguksu


nme korea: 매운 닭국수
dalam English nye: Spicy Chicken Noodle Soup


Comment: hurm....sedap...skali pandang, x berkali2 pandang pon nmpk mcm tomyam, tp xde masam tomyam tu...sedap la...xde mknn Malaysia yang rase mcm ni...


How I do it: (boleh la 5, 6 kali makan kenyang)
bahan2:
1. 4ulas bawang putih
2. 2ketul ayam Boneless Sadia (legs)
3. 1 biji bawang besar (1/4 utk rebus, 3/4 utk hiasan)
4. 1 green onion (xde pon xpe kot, rse de mcm bawang jugak..)
5. sesudu lada hitam
6. 1setengah serbuk cili..(sy pakai india pny, ish3 pedas gila, jd sila la ikot kepedasan serbun masing2)
7. 1 sudu cili sos thai (suke hati ganti Hot Pepper oil, sihat sikit xberminyak, cukup la minyak ayam)
8. sesudu besar kicap
8. 1inch halia dicincang
9. garam secukup rasa
10. 1/4 kobes potong comel2
11. 3 batang karrot yg kurus..klu gemok xyh la smpai 3..
12. 2batang timun jepun..
13. beberapa paket udon (kat Malaysia boleh pakai laksa kot )

cara2:
1. rebus bahan 1~5 dalam seperiuk air
2. bila ayam macam da masak, keluarkan semua bahan td..
3. koyak ayam kecik2, bahan lain potong kcik2
4. masukkan serbuk cili & sos cili & halia & kicap, biar sampai mendidih
5. bila da mendidih masuk sayur yg tertinggal sampai mendidih lg
6. sementara tu boleh la rebus Udon
7. bila da mendidih, masuk ayam dll (dr cara 3), then tutup api
8. siap, makan.

p/s: jgn lupa tambah tolag garam gula bg cukup rasa ;)
p/p/s: da 3 hari mkn mnde ni je...terbuat bnyk...;p
posted from Bloggeroid

Tuesday, June 12, 2012

Aikotoba (kata2 cinta)

君が好きでっていうのは嘘で(笑)




p/s: 本当は大好きで傷つけたくなくて
p/s/s: nanti2 lah translate...

Wednesday, June 6, 2012

The only Cinderella in the world / Pengin -Malay translated-






Satu2nya Cinderella dalam dunia,
saya selalu tgk awak dekat2,
masa bersama terus berpanjangan,
menyerahkan jalan...

Masa yang diluangkan bersama bertimbun2,
memori yang kuat (antara kita) mengikat kita berdua,
semoga tangan yg digenggam takkan dilepaskan,
semoga dapat mendekati perasaanmu...

Xboleh ke awak ceritakan dtk sy?
episod impian dan tangisan ideal awak,
kalau terbuka pintu hati,
sy akan tutup semua luka2 hati awak....

50 tahun dr sekarang sy syg awak,
x..sampai penghujung nyawa pon sama,
sy berjanji, pasti,
sentiasa kita berdua xkan berpisah....

Bagi menjaga awak yg penting (bg saya),
untuk nilai hidup didalam cinta yg tulus,
dapat dirasakan, xkan hilang dari ingatan,
mari la hidup bersama2 dalam hidup ini....

Xkan ade kali kedua masa mcm ni,
selagi bersama dengan awk yg sy suka,
selamanya xkan berubah perasaan ini,
sentiasa berdiri disebelah mu...

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...

Betapa saya telah manjakan awak?
banyak mana da ter'over' buat?
mulai sekarang, sy akan jaga awak
selamanya perlahan2 sehingga awak menutup mata
sampailah kita sesat dan bergaduh pasal papan tanda jalan
saling menggalakkan, kita menjadi satu
menyokong, selamanya semakin sayang...

Saya tahu, baik, buruk awak,
saya amik semua dengan tangan kecilku,
walau apa pon, xkan sy lepaskan,
apa kata kita bercerita tentang masa depan kita?

Tidur dibawah pohon sakura,
bergelak ketawa di pantai ini,
sampai la ke senja,
sehingga dibungkusi salji...

Tak dapat diungkap dengan kata2,
memori ini xkn dapat dilihat orang lain,
untuk awak, sy rela jadi dinding,
semata untuk menghabis masa memeluk awak...

Sekarang sumpah sy pada awak,
semuanya akan jadi kilauan cahaya cincin ini,
air mata mengalir bercampur maskara,
bunyi laungan loceng perkahwinan yang membahagiakan...

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
Saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...

Lagi sekali, xboleh tidur sebab teringatkan awak,
macam masa saya cari awak ditengah2 malam dulu,
perasaan xberubah,
sehinggalah xbernyawa sy akan fikirkn awak...

semuanya terpancar dimata, langit biru, pantai, matahari,
tanah hijau, dengan perasaan sama ini,
sayang terpancar berulang kali
xsilap lagi, hanya milik awak sorang....

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
Saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...


berjiwang ditengah2 malam

p/s: lirik jepun disini
p/s/s lirik jepun dalam rumi disini
p/s/s/s: saya nak kawin.....T.T

Monday, June 4, 2012

exam

sy xtaw sejak bila blog sy ni jd blog masak plak..post berderet masak...haha...xpelah sementara masih de semangat melakukan sesuatu....;)

btw, since last week punya Friday, da start mid term exam...sampai ujung bulan June ni ade...esok ade lg...tulat ade lg...dan seterusnye...sila lah doakan sy ye...sbb sem ni at least subjek yg sy repeat sy nk la A kan...klu dpt S lg terbaik lah....Aaminn...bak kata sape ntah ritu, kalau Allah tgk kita berusaha, nnt mesti de tolong.....klu de xtolong tu, haaaa, pk la pe ko  buat smpai de xtgk...kih3....sem ni wlupon dah janji nk berusaha, mcm xla 100% berjaya...wlupon masih liat utk bangun pagi, Alhamdulillah klu pegi kls tu duduk depan...maybe bkn depan skli, tp sensei mmg nmpk lah...air liur pon klu de bersin sampai kot...*tepuk tangan* well xla bgus mne tp orang kata kita xleh berubah 100% terus...bia perlahan2...insyaAllah next sem lg better kan...;)

oh sy tidak belajar sekarang kerana Cek Ruby tlh mempengaruhi sy lepas asar xelok belajar....n sebab hasutan Cek Ruby jugak lah sy dok belek2 tiket balik raya ni....tp sbb mak ayah xreply msg org nk balik...merajuk xnk balik dah....;(( xpelah..

btw,
sy bace td kt mne ntah
"if ur fren shows sign of mental illness, please talk to them, because you can save their live"
 saya xto la sy de mental illness ke x, tp talking with frenz, people, blah3 really make my day...point di sini ialah bukan mental ilness tp becakap, berkomunisasi dan bersosial....yelah musim exam ni ramai yg suke menyepi...study konon....;p

melayan kisah2 sedih orang....


p/s: baru perasan azam tahun ni selain yg dah gagal, yg xdiusahakan pon banyak lg!contohnye usaha utk lebih matang... adoi lupa! tq la HotFm Kieran kerana me-remind sy...;p

Friday, June 1, 2012

try masak: cabbage rolls







cabbage roll....bahasa jepun de sebut kyabetsu roooru....bahasa melayu dia kobes golong...haha



comment: rasa dia....xreti nk ckp mcm mne...its just sooo...menarik...yg bila sy makan rse nak senyum....tp pembenci tauhu sila la g dok jauh2 sbb ia mmg xsesuai dengan mu....



How i Do it (buat 5 ketul..tp de baki, mcm bleh wt lg 5 ketul...)
bahan2:
1.  1bahagian ayam boneles sadia...(cincang)
2.  2ketul(ulas?) bawang putih dicincang (believe it or not sy tlupa bubuh bawang besar)
3.  1buku tauhu (sy terbeli yg besar 4segi dlm 10x10cm, n mls nk keringkn sbb bukak2 terpecah...lol...tp better sgt2 keringkn de..)
4.  bayam sedikit (xde sayur carrot seperti digunakan so bantai boh bayam)
5.  cendewan butang...(cendawan jepun yg dia pakai tu out of stock..tpakse pki cendawan butang cm org boh kt atas piza tu)
6.  air
7.  garam
8.  lada hitam
9.  kicap manis
10. kobes (sy kupas seperti yg ditunjukkan 5 keping ikot kuantiti nk buat)
11. pes tomyam untuk kuah...(takde stock ayam or ikan nk buat cm de...so boh paste tomyam...)

cara2:
1. rebus kobes dlm periuk smpi lembut lps tu tapiskan
2. gaul sume bahan 1~9
3. rasa kokot xcukup rasa..rasa awal mmg xterbaik sgt la...
4. boh kan kat dalam kobis dlm sesudu besar2 n gulung...(sy boh kt tengah n lipat kiri kanan...tp xbjaye sgt...better ikot cr dia...n kobis tu bhgian keras tu sy buang sbb ssh nk bungkus..)
5. masuk air dlm periuk n paste tomyam n garam..air xyh bnyk pon xpe...tp boh bnyk leh hirup tomyam...;D
6. kacau2 paste sampai rata n masukkan kobes yg da digulung td...
7. biar dlm 20minit (make sure ia dah mndidih la 20minit tu...) n boleh makan!

siap...
simple mimple dimple....nyum2~

p/s: sila jgn makan panas2 dgn sumbat besar2 dlm mulut mcm de buat kerana ia panassssss! sedap makan panas tp jgn sumbat...klu nk sumbat mkn suam ok... :*





posted from Bloggeroid

sponsored by