Monday, May 21, 2012

try masak: dakjuk





dakjuk : bubur (nasi) ayam korea




comment: rasa dia.....mcm kuehteow kungfu? walaupon xde seafood...sy pon xpasti knpe rsenye sama...mungkin sebab ada telur...mengikut pengalaman sy sebagai penggemar bubur, rse dia mmg la xde rse bubur ayam kita...mahupon bubur ayam McD...



How i Do it
bahan2:
1.  3/2(satu setengah) ketul ayam boneles sadia...
2.  5ketul(ulas?) bawang putih
3.  2 biji telur 
4.  2labu bawang besar (disebab kt rumah xde green onion de tu, sy pakai bawang yg dah berdaun sbb nk mnde ijau tu...;p)
5.  secawan beras
6.  air
7.  garam
8.  cabai ijau
9.  kicap manis(sbb bubur da masin nnt lg masin klu pki kicap masin)
10. cuka
11. lada hitam 
12. serbuk cili (kalo cabai dah pedas xyh pon xpe...xbgus utk ksihatan)

cara2:
1. rebus ayam dlm 40 minit dgn air yg banyak..(klu periuk xbesar boh je air pnuh2...)api kuat, lps da mendidih api kecik
2. rendam beras..bila ayam mcm da 40minit masak ayam, masukkan beras...
3. buang la lemak2 ayam tu nnt gemuk...klu nk gemuk xpe..;)
4. tutup periuk supaya bau nye xlari...(ceceh..yeye je)
5. masukkan bawang putih..(sy potong de, xboh sketul sbb spe nk mkn bawang putih seketul?)
6. biar 30 minit dgn api pelahan...keluarkn ayam bila nmpk ayam tu dah masak..
7. boh bawang besar dan telur yg dah dipukul...(lps boh telur tu jgn kacau terus..bia je dlu)
8. lps tu bubuh garam n lada hitam...(resepi ni de pakai lada hitam kat sos de..tp mls nk buat 2 sos..so boh je lada itam dlm tu...haha)
9. kacau2 mendidih sikit...siap!
10. buat sos de dgn gaulkan cabai ijau yg da dipotong, bawang, cuka, kicap manis, serbuk cili...(ayah sy klu de buat sambal kicap de tekan2 cili tu bg pedas de kluar ke seluruh kawasan...;P)

siap!


p/s: de adelah bubur yg kte xterlagi2 mebi sbb boh telur dlm kuah n ayam tu blemak...tp bgus la untuk org yg nk diet..kurg sket mkn...haha




No comments:

Post a Comment

Ye?

sponsored by