Thursday, December 20, 2012

Senyummmm

ini adelah entry yg penuh dengan sennyuman! :D

dan mulai dari sekarang adelah contest senyum manis diantara kekasih korea saya jd yg bakal rasa ia annoying boleh la mengundurkn diri...:p

VS
ll
boo cheondung..;D
next next next!

VS
ll
ok this is hard.......tp sebab kita judge by senyum n not aegyo..;D Seung Gi!
sila hover tetikus ke muka saya andai saya tidak bergerak

ok Doongie vs Joonie sume tahu kot sape menang...mesti ah Joon! :D

so here's a video of the pemenang..lagu baru i guess...n video clip de, sgt unik...mmg mentayang kn wajah nye yg comel tu! sy slalu cr video ade english so i can baca whats the lagu is about, tp yg ni, sabar je la, kne repeat berkali2 nk bace sbb asyik termiss akibat dok pandang wajah nye! sori sy mmg lemah dgn senyuman yg manis..nasib xdpn mata klu x menggelabah! :D



p/s: Doongie dont worry, sy masih mahu kawin ngn anda no matter what! :D :D :D


p/p/s: Joon?...berketul sgt nevermine...awak boyfriend tayang2 sy je...lol itu kejam..
p/p/p/s: tujuan utama nk ltk video tu je sebenarnye...hew3

Monday, December 17, 2012

Sewingssss


dlm bahasa melayunya menjahit...
this is my mesin jahit...comel...siyes comel...function bnyk! mesin jahit bonda ku klasik pny mcm boleh jahit seteret je..jd rse hebat gilerrr mesin jahit ni...n mcm da try sume jnis jahitannye...:p


bercerita pasal menjahit, sy mewaris minat dr nenek dan bonda sy....ye minat bukan bakat..sbb sy xrse sy berbakat...jahit pon senget...
ade la try beberapa tp mcm hancuss...well...my bonda pnh ckp awal2 try ngn cotton je dlu..ni gatal nk p try kain stretchable, knit dll...sorilah...sebelah pnjg sebelah pndek la jawabnye...hew2..

this is my Opah..;D she creates great clothes..kami slalu bju raye design pastu soh de buat..n jadi! :o tp bju yg ni x, sbb usianye da mningkat xleh nk duduk lama2 xsempat nk wt bju raye untuk ku...tp xpe..dah 22 tahun lebih 22baju kot dapat...ilebiuopah!
oh itu rehat sket..haha..
mari mengusha antara mnde yg ingin ku buat utk next masa lapang...;D
ini kne sgt try sbb ade tutorial online! haha..:D
ini nmpk simple..rasenye part tgn yg paling susah...lg 1, sbb kain mcm jnis licin..bunda kata ssh licin..
ini paling senang kot eh?..kat kedai 1000yen...rm40...bek wt sniri..:p

jeng3...itulah 3...walaupun mcm poyo, baru belajar nk wt yg dasyat2..tp xsalah bercita2 kn?..hahaha....skrg mmg gaman dok merosakkn bju yg ade...tunggu la scholar masuk akn ku berlari ke kedai kain depan rumah! tunggu ye~~ :D



p/s: sy mmg seseorang yg ingin mampu buat segala nya~ sbb mak sy mampu wt segalanya... :D

Sunday, December 9, 2012

Ala-Ala Lasagna

jeng3...kembali lagi dgn resepi hentaman Aimi....Lasagna AA...;D

resepi ni khas untuk mereka2 yg suke mengidam daging di tengah2 malam...

maafkn sy, resepi ni sgt tidak sihat...dah la mkn malam2...im sorry...jd sila buat skli skale sahaja...;D

bahan2:

#dipotong kiub
bawang besar/ bawang merah
bawang putih,
tomato buah

cheese (cheese yg mkn ngn roti tu or cheese atas piza...i pakai mixed)
roti
susu
macaroni (yg da diimasak)
sos tomato
sos cili / cili boh
burger / daging cincang
hotdog (i potong panjang2 mcm tali..sng susun)


cara2:
1.mula2 tumis bawang besar dan bawang putih sehinggal kekuningan
2.masukkan daging burger yg dicarik2
3.masukkan sos cili, sos tomato, dan air...
4.gaul sebati dan biarkan sampai mendidih...
5.jajajang jd lah kuah spaghetti~ (sy xbuh garam sbb daging burger sini da masin dah..)
6.basahkn roti dgn susu, kalau rajin uli bg leper tp klu xrajin tekan2 je bg nipis...klu suke roti tebal skip step ni..
7.panaskn oven kpd suhu 180..
8.dlm loyang yg dicover aluminium foil, letakkn roti sebagai dasar AALasagna, letakkn cheese, macaroni, kuah spaghetti secara berselang seli...kalau nk selitkn satu layer roti pon boleh..buat sampai korang puas dgn layer tu..(jgn sampai melimpah)
9.sebagai penutup, tutup layer last dgn roti spt dlm step 6..tabur sikit cheese n daun bau2an utk bg lebih italian...;D
10,tuang susu supaya marcoroni tidak kering, kalau kuah spaghetti jnis banyak air xpyh pon xpe...
11.bakar dlm oven selama 30~40minit...
12.kalau nk mkn cheese cair makan la segera klu nk cheese yg mcm kt pizzahut pnjg berjela2 tu bolehla biar de sejuk sekejap..

sekian!


p/s: its cold here making me really hungry!

Tuesday, November 13, 2012

Tips Mengorat Versi AA bahagian II

its like a year after the 1st one...kih3

tajuk besar: 
Ngoratlah dari Perutnya a.k.a Feed the Stomach


baca tajuk tahu da kot kn...makan, makanan dan memakan... ;)

no.1 : hantar makanan...
hakikatnya manusia mmg suka makanan sebab kita kena makan untuk hidup...kalau tiba2 makanan jatuh depan mata, semua mesti bahagia...kan?..xkira laki ke perempuan..huhu...

tp klu anda dan org yg anda minat tu bkn la kenalan, just nmpk dr jauh je, jgn la tiba2 bg mknn, nnt de ingt ade guna2 dlm nye, bg la melalui kawan yg dipercayai...

tp klu tibe2 anda bg mknn, and org tu xbleh mkn ape yg anda bg, or diet ke, jgn risau, biar kawan2 dia makan, wlupon mknn tu xdpt mmujuk perutnya, kawan2 de mesti konfem akn tolong pujukkn seperti "sedapnye! BAIK gila mamat/minah ni kasik ko mknn" lalu terdetik di dalam hatinya siapekah gerangan manusia yg baik mnghantar mknn tu..;D
mknn yg jatuh dr langit bsama lelaki gantang...wow~~


no.2 : belanja makan...
oh tipu lah kalau ade orang xsuke dibelanja...singgit pon suke dah...huhu..tp mungkin ade org yg xsenang dibelanje, xpela bg la dia bayar bhgian dia, jgn pakse2 nnt org xsuke..;)

belanja mkn ni, ia berkesan atas org...klu org yg mnjaga perhubungannye, komfem la xnk kuar berdua, jd cost tinggi la sikit...hew3 tp xpe, xde kot org yg bila di belanja de order satu kedai, (klu ade cr org lain!) jd show your generous-ness, nnt da kawin kluar la bdua..sementara je...

n belanja mkn ni, kita wujud ketika mkn itu, jd show ur charming side...klu sudu terpelanting pon xpe, buat2 comel n perlu protection (utk perempuan) or buat2 macho panggil waiter mintak sudu baru (utk lelaki)....kalau korg nk kata korg mmg comel or macho..lupekanlah, sbb klu ye, awak xbace da ini...;p
klik gmba utk ke page boyfriend yg bakal masakkan anda ini...:p


no.3 : prihatin taim makan...
ini untuk mereka yg da sampai stage kluar shopping dll bersama2 tp masih malu2..

sgt penting utk kte taw bila nk ajk mkn walaupun si pasangan buat xnmpk je kedai makan..(unless dia puasa lah kn...n korg xsolat lg tp dah nk abis waktu...haha..) sbb lapar sgt boleh mendorong kepada kemarahan dan aura2 negatif..

jd kluar2 tu sekurang2 nye tny la da b'fast ke?...ni kokot de xbfast lg, pastu bajet nk lunch lps tgk wyg yg habis kol 3,4 pastu tgk wyg xamik popcorn, pastu keluar2 muke berkerut je...padehal cerita kanak2 comel2...scary kn?...haha
dont make me eat the baby! :p


no.4 : kalau gaduh, makan!...
ok ni mcm kelakar ke?..tp ade x dlu kecik2 mak pujuk kasi coklat aiskrim bla3?...de konsep yg same la...lps tu satgi da diam "alala anak mak lapar rupenye~" ade x?...klu xde rugi lah nikmat kehidupan kurang 1...haha!

btw, ape yg cuba disampaikn lebih kurg cmtu laa...tgh2 marah klu ajk g mkn silap kne marah lg teruk, jd slow2...wat seprais...lari g bli cotton candy ke (utk klu kasi kt pompuan la..) or g cari hotdog besarr (utk laki, laki ske mkn daging org kata)

yeah, buat gagah cmni pon boleh

no.4 : oh i had my hubby calling...
ceceh..konon nak kate lepas tu dapat dah la...wakakaka..:p kne layan che abg makan pulak..:p
tips da habis sbb ade muncul mnde lain dlm kepala...hahah..see u next time!


p/s: tips ini muncul mostly akibat its winter di sini dan kami laapaarrr! the perfect guy skrg adelah lelaki yg tingtong dpn rumah dgn seplastik mknn....;D
tgk, kami mmg suke mknn...pinggan pnoh..tu baru kek xkira yg berat lg...;D

Friday, November 9, 2012

dunia penuh penipuan...

harini sy rse ingin menulis walaupun sy xde isi nk ditulis...

tp slps berjalan2, serta sedikit aktiviti bersama hasil tangkapan GiGi sy..plus hasil perbualan bersama sahabat handai...

sy ingin membuat kesimpulan yg dunia ini penuh penipuan...sy xnk ckp tentang dunia politik, bisnes, bla3, tp ttg kita gadis, anak dara, wanita desu...

sila lihat gambar dibawah,
ini gmbar anak kawan sy yg comel, dia sedikit comot sebab cuaca sejuk haritu...tp dgn sedikit edit yg senang n xperlu pk(siyes! 1 tool je kot)...nmpk x kulit de jd mcm selembut kulit bayi?...walaupun dia mmg bayi...dan kulitnye mmg lembut...sy xnk letak perempuan betul sbb xnk menyinggung perasaan mane2 pihak...

ape yg sy nk smpikn, jgn la tlalu percaya pada gambar...ni tgk org flawless tny pakai ape, lps tu awak pon tiru org tu pakai ape, lps tu xssuai dgn kulit, heboh satu dunia...xbest kn?... ;D

pnh nmpk gmba atas ni?...ye sy letak kt post bawah ni je...hahah! ni lg satu, teka la ape yg xoriginal dlm gmba diatas?..oh, ia di edit bdsrkn tema HDYN, so itu style...hahah...teka2..jawapan dibawah...

tips: jgn percaya sgt klu org letak de blaja oversea bla3...kadang2 tu teringin gamaknye nk ade pasangan blaja tinggi sampai luar negara, main add je org ntah mne2...klu btol Alhamdulillah la, dpt kite kawin dok oversea, tp klu xbetul, nnt jumpa2 tgk2 org biase yg xmenarik, silap2 haribulan booom! jeng3....kan susah....;D


p/s: boom ini style junior sy pny tweet yg agk style...hahhaa...
p/p/s: jgn bkecil hati eh klu sesape terasa.....
p/p/p/s: spe yg nk kata sy terlibat dlm penipuan, sorilah, sy xde niat buruk pon...n sume org taw je rsenye...haha




ans: daun itu tipu, ia patut hijau...

Thursday, November 1, 2012

#MBB: Mari Belajar Bersama 1

yey! sy Fairuz Aimi hari ini bersemangat utk berkongsi ilmu bersama semua orang! cecece...

ini adelah untuk tatapan bersama...MBB...in case korang ade repot yg sama...;D or nnt tahun depan kohai ade repot sama... :D

so from today, sy akn berkongsi repot yg bakal buat...:D best kn...mnbh semangat belajar diri sendiri..hahah...buat 2 kali baru senang ingt...;D

so repot hari ini...or should i say bberapa minggu lepas yg baru nk hntr esok;

Q:
name the 6 classes of enzymes and its example...(english berterabur sikit so mari tukar nihongo..)
酵素の6クラス分類とその反応例....(soalan xhabis, slh sensei)


1. Oxidation and reduction (Oxidoreductase) 酸化還元酵素  




2. Group transfer reaction (Transferase) 転移酵素




3. Hydrolysis (Hydrolase) 加水分解酵素





4. Isomerization of functional group (Isomerase) 異性化酵素





5. Single bond formation by eliminating the element of water (Ligase) リガーゼ



6. Formation/Removal of double bond by group transfer (Lyase)  リアーゼ




all source are based from here and here





p/s: klu ttibe salah, i'll correct them as soon as possible...;)

Friday, October 12, 2012

Joining the Kpop world by step..;D

as people around me were(no, imean ARE) crazy with the Kpop...well..im following..like a year behind..hahah

im not really into things/people/stuff that most people like..i just hate liking the same thing..huhu


but still, i cant neglected from this obsessive Running Man..

ok bhse melayu, pnt dah...

ce teka ce teka sy suke sape?...;D
*drumroll*
da tentu la Gwang Soo....from 0~Hero.. smpi situ la sy da tgk...episode 108, di mana dia telah menjadi 'main' role...

n di situ jugalah, sy tlh menjumpai cinta Korea pertama sy....
*drumroll*
Lee Joon...;D he's so cute!

ok sbnrnye de da kluar beberapa kali kat Running Man....sekali mse awal2(mse sy masih menafikan running man tu menarik..ia bkn menarik, ia dadah..lol), sekali mse olimpik which i rarely have my eyes on the screen, n lg skli skarang ni...episode 108..

comel kn?....lg2 de pakai kuning...awww!

n slepas itu, ape lagi, stalking lah!

:D

mari layan lagu mereka versi Japang!


im actually the kind of people yg xbleh dengar lagu yg bahasanye xdifahami..sekit kepala..but for this hensemess...lyn jugak!

;D

the koreannn
this is one of my favorite..;D sbb menari de cm best..;D

ini baru klu xsilap..

this are my next favorite 2..
thunder & mir







p/s: i actually like thunder more until i found this...;D

p/s/s: oh not to forget G.O, tp de mcm rmi da fan..

Thursday, July 19, 2012

The Race, Our Race


so what will you do this Ramadhan?
cos I'm going to win! ;D

p/s: xperlu teros nk buat yg hebat2...just a small changes will make us Win..;D insyaAllah..sikit2 lama2 jadi bukit... :D selamat berRamadhan!


Thursday, June 28, 2012

try masak: Mae-un Dalguksu


nme korea: 매운 닭국수
dalam English nye: Spicy Chicken Noodle Soup


Comment: hurm....sedap...skali pandang, x berkali2 pandang pon nmpk mcm tomyam, tp xde masam tomyam tu...sedap la...xde mknn Malaysia yang rase mcm ni...


How I do it: (boleh la 5, 6 kali makan kenyang)
bahan2:
1. 4ulas bawang putih
2. 2ketul ayam Boneless Sadia (legs)
3. 1 biji bawang besar (1/4 utk rebus, 3/4 utk hiasan)
4. 1 green onion (xde pon xpe kot, rse de mcm bawang jugak..)
5. sesudu lada hitam
6. 1setengah serbuk cili..(sy pakai india pny, ish3 pedas gila, jd sila la ikot kepedasan serbun masing2)
7. 1 sudu cili sos thai (suke hati ganti Hot Pepper oil, sihat sikit xberminyak, cukup la minyak ayam)
8. sesudu besar kicap
8. 1inch halia dicincang
9. garam secukup rasa
10. 1/4 kobes potong comel2
11. 3 batang karrot yg kurus..klu gemok xyh la smpai 3..
12. 2batang timun jepun..
13. beberapa paket udon (kat Malaysia boleh pakai laksa kot )

cara2:
1. rebus bahan 1~5 dalam seperiuk air
2. bila ayam macam da masak, keluarkan semua bahan td..
3. koyak ayam kecik2, bahan lain potong kcik2
4. masukkan serbuk cili & sos cili & halia & kicap, biar sampai mendidih
5. bila da mendidih masuk sayur yg tertinggal sampai mendidih lg
6. sementara tu boleh la rebus Udon
7. bila da mendidih, masuk ayam dll (dr cara 3), then tutup api
8. siap, makan.

p/s: jgn lupa tambah tolag garam gula bg cukup rasa ;)
p/p/s: da 3 hari mkn mnde ni je...terbuat bnyk...;p
posted from Bloggeroid

Tuesday, June 12, 2012

Aikotoba (kata2 cinta)

君が好きでっていうのは嘘で(笑)




p/s: 本当は大好きで傷つけたくなくて
p/s/s: nanti2 lah translate...

Wednesday, June 6, 2012

The only Cinderella in the world / Pengin -Malay translated-






Satu2nya Cinderella dalam dunia,
saya selalu tgk awak dekat2,
masa bersama terus berpanjangan,
menyerahkan jalan...

Masa yang diluangkan bersama bertimbun2,
memori yang kuat (antara kita) mengikat kita berdua,
semoga tangan yg digenggam takkan dilepaskan,
semoga dapat mendekati perasaanmu...

Xboleh ke awak ceritakan dtk sy?
episod impian dan tangisan ideal awak,
kalau terbuka pintu hati,
sy akan tutup semua luka2 hati awak....

50 tahun dr sekarang sy syg awak,
x..sampai penghujung nyawa pon sama,
sy berjanji, pasti,
sentiasa kita berdua xkan berpisah....

Bagi menjaga awak yg penting (bg saya),
untuk nilai hidup didalam cinta yg tulus,
dapat dirasakan, xkan hilang dari ingatan,
mari la hidup bersama2 dalam hidup ini....

Xkan ade kali kedua masa mcm ni,
selagi bersama dengan awk yg sy suka,
selamanya xkan berubah perasaan ini,
sentiasa berdiri disebelah mu...

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...

Betapa saya telah manjakan awak?
banyak mana da ter'over' buat?
mulai sekarang, sy akan jaga awak
selamanya perlahan2 sehingga awak menutup mata
sampailah kita sesat dan bergaduh pasal papan tanda jalan
saling menggalakkan, kita menjadi satu
menyokong, selamanya semakin sayang...

Saya tahu, baik, buruk awak,
saya amik semua dengan tangan kecilku,
walau apa pon, xkan sy lepaskan,
apa kata kita bercerita tentang masa depan kita?

Tidur dibawah pohon sakura,
bergelak ketawa di pantai ini,
sampai la ke senja,
sehingga dibungkusi salji...

Tak dapat diungkap dengan kata2,
memori ini xkn dapat dilihat orang lain,
untuk awak, sy rela jadi dinding,
semata untuk menghabis masa memeluk awak...

Sekarang sumpah sy pada awak,
semuanya akan jadi kilauan cahaya cincin ini,
air mata mengalir bercampur maskara,
bunyi laungan loceng perkahwinan yang membahagiakan...

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
Saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...

Lagi sekali, xboleh tidur sebab teringatkan awak,
macam masa saya cari awak ditengah2 malam dulu,
perasaan xberubah,
sehinggalah xbernyawa sy akan fikirkn awak...

semuanya terpancar dimata, langit biru, pantai, matahari,
tanah hijau, dengan perasaan sama ini,
sayang terpancar berulang kali
xsilap lagi, hanya milik awak sorang....

Satu2nya Cinderella dalam dunia,
Saya selalu tgk awak dekat2,
menangis, ketawa, masa2 yang diluangkan
kita yang rancang, mengikat kita berdua...

Mari tulis semua cerita kita,
dalam peta dunia kita berdua,
menangis, ketawa, memori yg bertimbun,
terus berpanjangan, menyerahkan jalan...


berjiwang ditengah2 malam

p/s: lirik jepun disini
p/s/s lirik jepun dalam rumi disini
p/s/s/s: saya nak kawin.....T.T

Monday, June 4, 2012

exam

sy xtaw sejak bila blog sy ni jd blog masak plak..post berderet masak...haha...xpelah sementara masih de semangat melakukan sesuatu....;)

btw, since last week punya Friday, da start mid term exam...sampai ujung bulan June ni ade...esok ade lg...tulat ade lg...dan seterusnye...sila lah doakan sy ye...sbb sem ni at least subjek yg sy repeat sy nk la A kan...klu dpt S lg terbaik lah....Aaminn...bak kata sape ntah ritu, kalau Allah tgk kita berusaha, nnt mesti de tolong.....klu de xtolong tu, haaaa, pk la pe ko  buat smpai de xtgk...kih3....sem ni wlupon dah janji nk berusaha, mcm xla 100% berjaya...wlupon masih liat utk bangun pagi, Alhamdulillah klu pegi kls tu duduk depan...maybe bkn depan skli, tp sensei mmg nmpk lah...air liur pon klu de bersin sampai kot...*tepuk tangan* well xla bgus mne tp orang kata kita xleh berubah 100% terus...bia perlahan2...insyaAllah next sem lg better kan...;)

oh sy tidak belajar sekarang kerana Cek Ruby tlh mempengaruhi sy lepas asar xelok belajar....n sebab hasutan Cek Ruby jugak lah sy dok belek2 tiket balik raya ni....tp sbb mak ayah xreply msg org nk balik...merajuk xnk balik dah....;(( xpelah..

btw,
sy bace td kt mne ntah
"if ur fren shows sign of mental illness, please talk to them, because you can save their live"
 saya xto la sy de mental illness ke x, tp talking with frenz, people, blah3 really make my day...point di sini ialah bukan mental ilness tp becakap, berkomunisasi dan bersosial....yelah musim exam ni ramai yg suke menyepi...study konon....;p

melayan kisah2 sedih orang....


p/s: baru perasan azam tahun ni selain yg dah gagal, yg xdiusahakan pon banyak lg!contohnye usaha utk lebih matang... adoi lupa! tq la HotFm Kieran kerana me-remind sy...;p

Friday, June 1, 2012

try masak: cabbage rolls







cabbage roll....bahasa jepun de sebut kyabetsu roooru....bahasa melayu dia kobes golong...haha



comment: rasa dia....xreti nk ckp mcm mne...its just sooo...menarik...yg bila sy makan rse nak senyum....tp pembenci tauhu sila la g dok jauh2 sbb ia mmg xsesuai dengan mu....



How i Do it (buat 5 ketul..tp de baki, mcm bleh wt lg 5 ketul...)
bahan2:
1.  1bahagian ayam boneles sadia...(cincang)
2.  2ketul(ulas?) bawang putih dicincang (believe it or not sy tlupa bubuh bawang besar)
3.  1buku tauhu (sy terbeli yg besar 4segi dlm 10x10cm, n mls nk keringkn sbb bukak2 terpecah...lol...tp better sgt2 keringkn de..)
4.  bayam sedikit (xde sayur carrot seperti digunakan so bantai boh bayam)
5.  cendewan butang...(cendawan jepun yg dia pakai tu out of stock..tpakse pki cendawan butang cm org boh kt atas piza tu)
6.  air
7.  garam
8.  lada hitam
9.  kicap manis
10. kobes (sy kupas seperti yg ditunjukkan 5 keping ikot kuantiti nk buat)
11. pes tomyam untuk kuah...(takde stock ayam or ikan nk buat cm de...so boh paste tomyam...)

cara2:
1. rebus kobes dlm periuk smpi lembut lps tu tapiskan
2. gaul sume bahan 1~9
3. rasa kokot xcukup rasa..rasa awal mmg xterbaik sgt la...
4. boh kan kat dalam kobis dlm sesudu besar2 n gulung...(sy boh kt tengah n lipat kiri kanan...tp xbjaye sgt...better ikot cr dia...n kobis tu bhgian keras tu sy buang sbb ssh nk bungkus..)
5. masuk air dlm periuk n paste tomyam n garam..air xyh bnyk pon xpe...tp boh bnyk leh hirup tomyam...;D
6. kacau2 paste sampai rata n masukkan kobes yg da digulung td...
7. biar dlm 20minit (make sure ia dah mndidih la 20minit tu...) n boleh makan!

siap...
simple mimple dimple....nyum2~

p/s: sila jgn makan panas2 dgn sumbat besar2 dlm mulut mcm de buat kerana ia panassssss! sedap makan panas tp jgn sumbat...klu nk sumbat mkn suam ok... :*





posted from Bloggeroid

Monday, May 21, 2012

try masak: dakjuk





dakjuk : bubur (nasi) ayam korea




comment: rasa dia.....mcm kuehteow kungfu? walaupon xde seafood...sy pon xpasti knpe rsenye sama...mungkin sebab ada telur...mengikut pengalaman sy sebagai penggemar bubur, rse dia mmg la xde rse bubur ayam kita...mahupon bubur ayam McD...



How i Do it
bahan2:
1.  3/2(satu setengah) ketul ayam boneles sadia...
2.  5ketul(ulas?) bawang putih
3.  2 biji telur 
4.  2labu bawang besar (disebab kt rumah xde green onion de tu, sy pakai bawang yg dah berdaun sbb nk mnde ijau tu...;p)
5.  secawan beras
6.  air
7.  garam
8.  cabai ijau
9.  kicap manis(sbb bubur da masin nnt lg masin klu pki kicap masin)
10. cuka
11. lada hitam 
12. serbuk cili (kalo cabai dah pedas xyh pon xpe...xbgus utk ksihatan)

cara2:
1. rebus ayam dlm 40 minit dgn air yg banyak..(klu periuk xbesar boh je air pnuh2...)api kuat, lps da mendidih api kecik
2. rendam beras..bila ayam mcm da 40minit masak ayam, masukkan beras...
3. buang la lemak2 ayam tu nnt gemuk...klu nk gemuk xpe..;)
4. tutup periuk supaya bau nye xlari...(ceceh..yeye je)
5. masukkan bawang putih..(sy potong de, xboh sketul sbb spe nk mkn bawang putih seketul?)
6. biar 30 minit dgn api pelahan...keluarkn ayam bila nmpk ayam tu dah masak..
7. boh bawang besar dan telur yg dah dipukul...(lps boh telur tu jgn kacau terus..bia je dlu)
8. lps tu bubuh garam n lada hitam...(resepi ni de pakai lada hitam kat sos de..tp mls nk buat 2 sos..so boh je lada itam dlm tu...haha)
9. kacau2 mendidih sikit...siap!
10. buat sos de dgn gaulkan cabai ijau yg da dipotong, bawang, cuka, kicap manis, serbuk cili...(ayah sy klu de buat sambal kicap de tekan2 cili tu bg pedas de kluar ke seluruh kawasan...;P)

siap!


p/s: de adelah bubur yg kte xterlagi2 mebi sbb boh telur dlm kuah n ayam tu blemak...tp bgus la untuk org yg nk diet..kurg sket mkn...haha




Wednesday, May 9, 2012

try masak : chili chicken



im not sure if they are indian food..based on the comments some say its chinese..but who cares...



comment: it taste like kicap chicken instead...but different from our ayam masak kicap...it taste is very unique...macam ayam kicap campur ayam panggang campur sesuatu...haha!

how i do it:
ingredients:
1. 2 piece of Sadia's boneless chicken leg (its one of Japan's halal chicken)
2. some flour (i cant find tepung jagung)
3. salt
4. Kicap Tamin Perdana (its Malaysia's soysauce but i never find one at Malaysia's kedai runcit..hahah)
5. 1 egg
6. 4 garlic (i just cant accept they use that much garlic...jimat2)
7. 2 green chili + 3 driedchili (my green chili is very hot but still its not hot enough)
8. 1 onion
9. vinegar
10. blackpepper
11. thai's chili sauce

Steps:
1. cut the chicken into small pieces and mixed with some of ingredients 1. 2. 3. 4. 5. &11.
2. fry the chicken until its golden brown...not black! its brown...haha
3. take out the chicken and put away the oil leaving about 3 spoon of them in the pan
4. tumis the chopped garlic, onion and chili
5. pour some chili sauce and soysauce and put in the chicken..
6. add some water so that it wont burn and some vinegar and wait till it cook

finish!

p/s: sorry my english is soooo...urgh...need to practice more english...thats why this post is in english...practice3!


posted from Bloggeroid

Tuesday, May 8, 2012

Ini Serius

setelah seminggu (kot) selepas Bersih yg baru tu....sy ingin bersuara lah...hahah...sila jgn takut, xde sape akan masuk penjara...

seriously, it have been a week (or at least i felt so), tp kt facebook tu masik tkeluar2 lg isu2 yg sy rse xmatang...kerajaan xmatang, pembangkang xmatang, rakyat pon xmatang...ish! ish! ish! geram nengoknye...pembangkang dok push2 rakyat, kerajaan dok bodek2 rakyat, rakyat dok layan...kome dok susah2 ni, agak2 komfem ke org2 tu nanti ngundi sape?....ntah2 nnt pening buat undi rosak...xpon undi calon bebas..logik la sikit......haiss


nah tgk sikit video pasal Syria ni....isu ni taw x? org mati2 lg kot...kome seronok men tolak sane ni kan?...haisss

btw, video tu bukan nk tekankn isu Syria, sebenanye nk amik part 4:30~4:47
bahagian xmungkin tu...

"xmungkin Allah akan memenangkan kegelapan terhadap cahayaxmungkin Allah akan memenangkan kesesatan terhadap kebenaranxmungkin Allah akan memenangkan kezaliman terhadap keadilanxmungkin Allah akan memenangkan kerajaan yang zalim terhadap rakyat"

unless there's something wrong u do...<---ini saya cakap
xke kerajaan itu zalim thdp rakyat sebab rakyat itu seniri pon zalim terhadap diri mereka sendiri?..
xke kita kesesatan sebab kita pon masih ada kebenaran yg kita sembunyikan?
xke kita kegelapan sebab kita berdiri menutup cahaya masuk?
xke kita buat salah dulu?...

hah? hah? hah?

ok tu je entry geram...
sorilah, xde berisi mana ponn..

p/s: sy xsokomg pihak mne pon skrg ni...wlupon video tu mcm masuk isu bangkit sikit...
p/p/s: td terbaca Jepun jumpa minyak kat negara de..dlm2 gembira, de komen2 yg berkata seperti "Amerika xkn biarkn bnde ni...","China pasti serang...","saya risau kalau minyak ni membawa kpd perang","baguslah klu minyak ni membawa kepada Arab Saudi tp klu dia membawa kepada Iraq?" tgk, mereka risau negara mereka...kita? saya? saya risau klu jepun kne serang...T.T



tambahan:
ntah yg kome sibuk nk tolong nilai de tu buat pe?..

Thursday, April 12, 2012

Hiroshima Mosque update 2

bg mereka2 yg tercari2 info pasal Hiroshima Masjid yg dlu heboh2 tu...hihi...sini sedikit info...kami sudah ade pagar! yey! Alhamdulillah...sy xsure la ni tp, tp tbace komen si sedara Wan Alip ni...cece femes kaw wan! huk3...dengar nye org jepun yg kasik pagar ni..hadiah...alhamdulillah la kan...skarang kasi pagar..mana taw satu hari kasik hati pula...kan3...;)
buat masa ni tu je la update nye...solat2 jemaah da memang bjalan disana...sy xtaw la detail, sbb pompuan mcm xg masjid sgt...yela kt mesia pon bpe kerat je g...sy yg xde muhrim ni...ecece...alasan!...oh3 lagi satu nnt awal bln 5, ke akhir bln 4 ni baru nk ade perasmian masjid Hiroshima! kalau depa upload video, sy kasi upload sini ya~ orait Assalamualaikum semua...



p/s: sy taw de gmba yg sme dr sisi je berbeza..more pic here
p/p/s: tekan sini untuk update yg b4 ni...
p/p/s: kat batu/benda/pagar itu tertulis "isuraamu bunka sentaa" a.k.a "Islam Culture Center"

Friday, March 30, 2012

playing with symmetry

yesterday i drew and editted this with my HoneyBee...

lets say this is lily


mase edit tu..i tried the symettry effect which results is sgt mnarik....

tgk eh, tgk eh.....



ni plak si kurus libby



n si ... lolly..



mereka jumpe vampire lalu mbunuhnye




dan vampire mati...


lol


p/s; smlm xleh tdo jd bnyk la aktiviti mrepeknye...lol...sekian

posted from Bloggeroid

sponsored by