Sunday, July 31, 2011

Ayam Madu Berjuta Lemon

ok tipu..xberjuta pon lemon..satu je lemon nye... saje je seronok nk ngikut orang suka tulis bjuta lemon tu kan...ngehehehe

harini masak Ayam Madu Lemon sempena mnyambut kehadiran bulan ramadhan yg berbau wangi ini.. ;D

meh nak share resepi..
sharing is caring kan..(dpt pahala lg)

berangan lah kaw blakang rumah ade kapal lalu lalang

Resepi Ayam Madu Berjuta Lemon
Bahan-bahan:
1 biji lemon
2 sudu besar madu (ikot citarasa)
2kepak + 2peha ayam
2 sudu kicap
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
minyak utk menggoreng
garam
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu besar tepung jagung
sedikit lada sulah

Cara-cara:
peramkan ayam yang dah dicuci dengan air perahan lemon, kicap, lada dan madu untuk paling kurang stgh jam..sy buat 2jam..tp kalau semalaman lagi terbaik..
goreng ayam yang diperam tu sampai betul2 garing..(air perap tu kalau de lebih jgn buang)
menggunakan minyak yang sama (kalau bnyk buang la) tumis (ye ke tumis?) halia dan bawang putih..
bila dah naik bau, masukkn sos, tepung jagung yang dibancuh dengan air, garam, air peraman ayam..
(saya masuk kan cili ijau jgk sbb sos cili xpedas)
bila sos(kuah?) dah pekat masuk ayam yg digoreng n gaul rata-rata
lepas tu angkat boh dekat atas pinggan, kalau de lemon lebih, boh la sikit wt hiasan kat ayam
siap
sedap
cepat
nyam3


jadilah ayam madu berjuta lemon


selamat mencuba!
bye!


p/s: harini hujan..dah lama xhujan musim2 panas ni...berkat nk masuk Ramadhan kut.. terima kasih Allah :*

Wednesday, July 27, 2011

Takaful Ikhlas



hai sayang2...
haa..amacam gamba menarik x? ni malam anugerah ejen takaful ikhlas..ade rupa macam juara lagu yg sopan sikit x? ngehehe

btw, kepada sayang2 yang memikirkan masa hadapan...
korang ada insuran?..korang rasa rugi x ada insuran sbb xguna lps tu lebur?
kalau rase xde, or rase rugi, haa meh join Takaful Ikhlas..

Takaful ni, klu ikot mak sy ckp, dia macam insuran tp dia bukan insuran..
macamane tu kan?..
haa..beza dia dgn insuran, kalau kita xguna duit yg kita masuk bulan2 tu, da sampai satu masa dia xakan lebur..tapi dia jd simpanan..
bagus kan?

sama dia dengan insuran, kalau anda eksiden, masuk hospital, dia cover la rawatan sakit anda tu..(ikot pakej kot cmne kira dia)

jd kepada anak2 muda terutamanya..(ckp mcm sy dah tua) yg baru masuk kerja...yang baru mula alam rumah tangga..haa..usha2 la ni..kita xtaw ape yg akan berlaku kan.. ;) klu menyimpan dari awal, kos rendah je so semua orang pon mampu InsyaAllah..

jadi3..
apa anda tunggu lagi?..
kalau rasa berminat nak dengar2 lebih lanjut pasal ni,
boleh la contact Encik Tajul (ayah sy yg tersayang)
email: tajulikhlas2@gmail.com
blog: http://tajultakaful.blogspot.com/
facebook: TAJUL.takaful
(klu nk contact better email ye..kalau nak no telefon, boleh la mintak secara private)

p/s: klu teringin nak jd ejen je pon boleh contact seperti di atas ;)

ok bye2 i love u!

ayat dr ayah:
"Tiada syarikat insurans atau takaful akan menerima orang yang dah ada penyakit. Mengapa tidak buat persediaan sekarang, semasa anda masih muda, sihat, caruman masih rendah. Kita sedar bahawa apabila umur menjangkau ke persaraan, beberapa penyakit akan datang mengetuk pintu kita. Bagi mengelakkan dari menggunakan wang simpanan persaraan untuk membiayai penyakit-penyakit merbahaya ini, saya nasihatkan anda mengambil perlindungan takaful."
Dari wakil takaful anda, 
Tajul 
Terima kasih

Tuesday, July 26, 2011

The Festival Of Worship

*Sniff Sniff Sniff*

haaa..bau x?..bau x bulan 8 da nak datang?

haaaa~ade ape ngn bulan 8?

sy nak balik malaysia!!!!

(x3 bukan tu)

ada Festival of Worship ;)

kalau kt jepun ni, festival2 mmg lah buat bulan lapan..mse tengah2 panas ni..banyak la festival nya..
klu kat Saijo ni, ade Sake Festival..dia sambut sbb kat sini Sake(arak jepun) sedapp..orang kata la..

(tp bkn tu)

apa nak ckp sebenarnye...
(dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyuman mu itu~)

haa..bulan 8 ni kita ada Bulan Ramadhan!!

jeng3...

dan selebih nye di sini:
knp sy boh english pnye a.k.a AimanAzlan pnye? sebab saya suka dia orang dah kenal sangat AnwarHadi..bosann..uhuk2..

ok selamat menonton syg2...
bye!


p/s: tujuan utama bkn nk promote lelaki hensem AimanAzlan tp untuk kongsi isi video tuh ok :)

p/p/s: This offer will expired in 30 days, but hopefully the effect will last FOREVER!

Monday, July 25, 2011

Mee Udang Versi AA

haa..semalam ade org tu dia sangat seronok cerita dia makan mee udang 40 inggit..
jd harini sy masak lah mee udang jgk..tp 4 inggit je kot..yelah..pakai udang harimau yg kenit tu je...
tp sedap :D *perasan*

mungkin nmpk xsdap, tp xpela
haa...meh nak ajar versi orang malas punya masakan :)
boleh makan 2 org, 2 kali kenyang ;)

bahan2:

  • 200yen(=rm8) udang
  • ubi keledek 1 biji dlm 7cm panjang,  4 cm lebar, 3 cm tinggi? (alah, kalau banyak jd lg pekat tambah air)
  • segenggam cili kering (ikot la nk pedas mne..sy pny beri-beri-hot)
  • mee kuning
  • bawang besar setengah biji (spatutnye sebijik, tp malas nak kupas yg baru)
  • bawang putih 2 ulas
  • halia sikit (1~2cm)
  • garam gula
  • tauhu goreng(utk bagi banyak isi)
  • telur rebus bg sedap
  • sos cili dan tomato


cara2:
rebus ubi keledek sampai lembut lepas tu mash (penyek?) kan dia..sampai lumat..(klu x, nnt kuah bketul mcm sy pny, tp ok jgk) 
lepas tu rebus udang..(sila lah pki air baru, jgn malas sgt)
amik air rebusan tu, jgn buang 
kalau rajin kupas kulit udang tu pastu blend(kulit udang) pastu amik air de..tp tu kalau kedekut sgt..org mls xyh pon xpe.. 
blend/tumbuk bawang putih bawang besar, halia, cili kering sampai puas lepastu tumis.. 
da tumis smpai wangi, tuang air rebusan udang (tanpa udang), boh sos cili dan sos tomato sepuas hati.. (jgn la 1 botol...ikot sedap la..sy boh tomato bnyk sbb cili kering sy xmerah..nk boh sos cili, kt cni limited edition so kdekut sikit)
kacau2..tambah garam gula
g main tenet ke sekejap 
da mndidih masukkan udang dlm tu.. 
tauhu goreng tu klu xnk masuk dlm tu pon xpe..tp sy rse klu xboh, kemungkinan org wat xnampak dia besar so sy bubuh skli dlm kuah.. 
bia 10 saat, tutup api 
amik periuk lain, boh air, celur mee
dah boleh makan..ngn kuah n telur rebus.. 
klu suka sayur boleh la celur sawi n togeh n daun sup n daun bawang, tp td kt supermarket xlalu plak kt sayur so xbli..hahaha

haaa..tu je..selamat mencuba :)
ok bye2
ilebiu!

p/s de org melayu dok kyuusyuu(jepun) meninggal kt thai..kowaiiii
bce sini utk berita dr thai (kat malaysia mcm xsmpi berita lg)

10 Sebab-Sebab sesuatu Blog tu di Pangkah serta-merta

harini sy berblog walking bg menenangkan jiwa yang serabut dengan exam ni tp malang nye jiwa makin teganggu..

oleh itu, meh nak bagitaw sebab-sebab Blog tu sy pangkah laju2..


1. blog tu terlampau lah berat nya..
nak loading sampai stuck laptop kecik ku ini..

2. blog yang lagu dia terlamapau kuat dan merungsingkan..
contoh nye lagu rock ke yg jerit2 ke..yg tenang2 slow2 xpe..bila laju2 kuat2..tgn ni pon laju2 kuat2 lah nak tekan pangkah kat atas tu..

3. blog yang penuh dengan gambar sendiri
di kiri kanan atas bawah blog selain dari dekat post..tolong lah..rasa macam diperhatikan..bukan nak mencuri pon..

4. blog yg xboleh right-click..
kadang2 tu blog tu menarik kan..nk la bkk dekat banyak2 tab..senang nak baca..tp dah disable, disable jugak la mo0d nak bace ni..

5. blog yang starting dia ade banyak2 benda kena tekan...
stakat welcome je xpe la..ni hai..nama awak sapa?..kalau tengok2 tu comment la..jangan lupa follow jugak..kira berapa?..5 kot..eee..org nk bace post..lagi2 dah la stat tu kua..bila nk comment pon kelua.xlrt nk jwb kak..

6. blog yang button comment dia xjumpa ataw dekat atas..
bila kita baca2 post yg menarik mesti la nak komen kn..tgh2 excited nak komen, xjumpa plak comment button..nak scroll ke atas, ish post telampau pnjg, xsampai2 atas..tganggu emosi..pangkah la..

7. blog yang tulisan semata-mata macam nak buat karangan..
kalau post je bertulisan ok lagi..ni header pon tulisan sahaja..background pon xde..dapat plak tulisan mmg tulisan rasmi..panjang..rasa macam baca buku skolah..takut..jd off cepat2..

8. blog yang ade benda terbang ikot mouse..
yg ni xla geram sangat..cuma de setengah tu besar gedabak, ade plak yg bergerak2..so dia macam lebih menarik perhatian..jd bila baca post jd xpaham..kalau kecik2 yg xmenonjol ok la..

9. blog yg xupdate..
memang la suma orang pangkah kan? benda cerita tahun lepas..sapa nak baca lagi..

10. blog yg ade 'penunggu'..
bukan hantu..tp benda yg timbul di skrin tu..yg salo0 suruh follow me tu..kalau satu xpe je..ni banyak..sy xtaw la kokot sebab screen laptop sy yg kecik yang salah..tp dia mengganggu sy baca post..so..pangkah! 


ok da sepuluh..
ikot hati banyak lagi..tp xpelah..blog seniri pon penuh cacat cerba..nak komplen org..
sori lah kalau de yg terasa..mo0d xbtol sikit..

Sunday, July 24, 2011

Tips Mengorat Versi AA

hai kawan2..
maafkan sy sbb post 2 kali harini..sy da deactivate fesbuk, jd sy xde tempat lain utk bersuara.. :p
sy harap Baginda xbaca..lol

Tips mengorat..
#1-pastikan dia tu penyenyap(pendiam) ke penyosial(bnyk berkata2)
{kalau dia penyosial, sila ke #2}
kalau dia penyenyap, dia senyap dunia nyata je ke or dia senyap di mana2 pon?
{kalau dia penyenyap di dunia nyata je, sila ke #2}
disebabkan dia penyenyap di mana2..mmg susah la sikit nak ngorat..tp xpe..kita boleh cube cara AA..
utk ngorat org yg senyap, kita boleh jd antara bising or senyap..
sy rse cara bising adelah cara yg lg bagus tp kalau anda pon penyenyap..senyap2 sudah..


cara bising:
pegi setiap hari tegur dia..lebih baik kalau pada masa yg sama..contoh: setiap kali lunch, pegi meja dia "hai atan! ko makan ape harini?" dengan ceria..(tp jangan la asyik tny mnde sama je..)kalau anda bkn org ceria lebih baik jgn..mungkin dia akan rasa anda ni annoying, tp point dia sini..selepas, anda puas menegurnya setiap hari..lebih kurang beberapa bulan, sila lah endah kan dia seperti dia xwujud..sebab dia penyenyap, sila lah jgn berharap dia tegur anda dulu..(kalau dia tegur, memang komfem lah dia kaw punya) jd selepas anda bosan m-ignore dia, sila lah membuat langkah..tulis surat adalah 80% digalakkan! tp kalau anda laaagi Otai, xpyh tegur dia hari2..
tanya je terus "kaw xnak kawin(couple ke ape) dgn ak?..diam tanda setuju...ok esok kita jumpa!"


gambar utk gedik2 saje
cara senyap:
setiap kali anda nmpk dia xkira jauh ke dekat..tenung lama2..(sume org akn rase dirinya ditenung) bila dia pndg balik sila lah cpt2 bermalu-malu (tp make sure de nmpk)..buat beberapa kali..mungkin dia akan rasa xselesa..tp..xpe.. :p
lepas da puas tenung2..sila lah buat satu kali seperti tertangkap..dan angkat la tgn, or senyum, or kenyit mata or apa2 mengikut kreativiti anda..selepas tu boleh la g tmpt dia,"sori la eh td.." {lepas tu sila ke #2}



#2-mintak la no fon/ ym/ bbm/ fb dr dia/kawan/sumber dipercayai..

berborak apa sahaja
sila lah tegur dia setiap hari..tp cakap la anda bosan..selagi dia xbagi eksen positif..anda sembang la ngn dia sekadar mengisi masa lapang sbg kawan yang baik..mungkin dia akn reply "hihihi" or perbuatan yg macam malas nk lyn..tp jgn desak..anda pon ade banyak benda lain nak buat..cukup lah sekadar wujud di dalam hidupnya setiap hari..selepas satu masa, kalau dia masih xbg respon positif (cth: de xpernah pon nk tegur kita dulu dll) sila la mlupakan niat anda..(tp jangan serarus peratus) g cr kawan baru ke..tp jgn la terus menghilangkan diri..cuma lyn dia mcm biasa2 je..xpyh semangat tegur dia setiap hari..bla3..lepastu bila dia terasa kehilangan kita, haa..sila lah jual2 mahal sikit..sampai naluri anda yakin berkata, "xlama lagi dia confess la tu.." baru la boleh bermesra2an...tp kalau dia mmg buat xtaw je..cari je lah yang lain..mungkin dia xbuang lagi kekasih lama nya kat hati tu..tp kalau anda sabar, sila repeat apa yg anda buat di atas..;)


sekian..jumpa lagi di sesi yang lain bersama AA

bye!

kenapa kau dpt semua yg kau nak, tp ak x?

haaaa...ade org xpuas hati..

siapa kata sy dapat semua yg sy nak?..

tuh boyfren tu..ko nk laki tu, ko dapat..
salah3..sume boyfren sy, mmg sy nak..tp bukan semua org sy nk sy dpt..cuma sy slalu suka org yg berpotensi nak suka sy balik..;) sbb sy suka orang yg baik2 dgn sy so, komfem la org tu boleh suka sy..;) kalau ikot minat sy, sy nak Jacob yg seksi tuh...tp xdpt ponn.. ;D

tuh ko nak jd engineer tuh, siap dpt g jepon lagik..
salah3..sapa kata sy nk jd engineer?..ok mungkin mse sekolah nak la sbb sy dah blaja tinggi2..klu xdpt jd doctor, 2nd hebat farmasi, 3rd hebat engineer lahh...jepon ni sy xde nk pon..xcaye tny mak sy, sy slalu gtaw mak sy nk blaja dlm negara je sebab sy pencinta Malaysia (patut dpt anugerah)..sy mintak jepun pon niat sebenar sebab nak tolak supaya boleh dengan bangge nye cakap camni "sy dapat tawaran g oversea tp sy tolak.." tp syg nye sy xdpt pulak tawaran belajar dalam negara..n sebenarnye, klu tny nak, sy dr kecil nak amik vocational je..catering ke, culinary ke bla3..tp mak sy suka suruh amik sains..sebab dia kata, kalau masuk sains nk tuka vocational boleh, tp vocational nk masuk sains susah..jd cmtu la ia smpai la sy sampai jepun ni..

tuh ko nak ape kompem abah bagi..
 ni sure2 la gomelan adik beradik..mana sume abah bagi?..org nk henset dr form 1 xdapat pon..selalu tu nk g camping tu, kne ulang alik umi-abah kot tanya boleh ke x..dlu nk tuka beg skolah pon xdapat..ape je abah bagi?..sama je kita semua...grr

tuh ko nak benda tu..mesti dapat..
mmg la.. ak kumpul duit supaya leh dapat ape ak nak?...


bla3....kawan2 yg mungkin cemburu dengan sy..maaflah..sy xsempurna..
cuma beza nya sy dgn anda..sy sgt menerima..
bila ada orang nak bagi laptop, biarpon kecik, murah sy terima..:D *thanks abah!*
bila ada org bg nasihat sy patut camni2, walaupun sy xsuke sangat, sy terima..*thanks Umi!*
bila ada orang bekenan, walaupun muka biase2 je, tp xjahat..sy terima...*thanks sayang!*
bla3

tp anda,
bila orang nak bagi bnde, mintak lebih2..abah nak bg PS, mintak XBox, Wii bla3 (tu kaw Acai!)
bila ada org nk, ko xnk, kate xhensem, bkn ank org kaye, xminat, bla3..lepas tu kata xde org nk..
bila anda dpt blaja kat bandar, korang xpuas ati, nak belajar luar negara, kalau xdpt tros baru taw..
bila anda pandai buat kek, bakat mmg kt situ, korang xpuas ati, nak jugak pandai buat banggunan..

manusia semua beza2..rezeki sume pon lain2..jd jangan la asyik nak cemburu orang je boleh x..jadi diri sendiri.. ;)


ok bye!

p/s: sbnrnye org lain yg kata sy ni jenis terima je..sy xperasan pon..lol
p/p/s: sori la entry konon bagus ;)

Saturday, July 23, 2011

Salam Puasa dr New Zealand

hei,
harini 23July2011..
dan sy dpt poscard dr New Zealand..
yeah..sume menyangka ia dr Baginda..
tp sori la ia bkn..baginda xsuit sgt
ni dr Yaya..


paai(=faai=FAiruz AImi) tu nme manja kt MRSM


sebab dia bg sy PosCard, meh sy buatkn blog review ;)
nama dia Yaya, Fatin Aliyya..knpa yaya?..sbb Fatin ramai sgt..Aliyya pon ramai..jd Yaya la..amik dr aliYYA..(pndai2 je reka..sila jgn cepuk sy)

btw, blog dia mostly about her life dekat New Zealand..ye dia belajar di New Zealand..seperti ttulis kt poskad baru 2nd sem (sy da 2nd year).. dia xde bofren (kot)..jd sapa nk awek dok New Zealand, follow la dia.. (sori lg Yaya) n spe minat2 nk g sne pon follow la dia..

oh3..ape yg best nye blog ni kn..satu, dia kat luar negara..dua, dia suka upload gmba bnyk3..x macam sy yg mls ni..so anda2 boleh la tgk suasana kat tempat yg bkn Malaysia kt blog dia...bes kn? :D

ok tu je..sy xpndai nk review blog org ni.. sori!

thanks Yaya utk poskad..

spe nak poskad New Zealand g mintak Yaya!
klu Jepun pny, boleh jgk..kasik la alamat ;)

ok bye!

luv2 aiyai..

sponsored by