Saturday, December 24, 2011

Hiroshima Mosque update

Alhamdulillah, arini mereka bjaye solat jemaah d masjid hiroshima..semoga masjid ni menjadi tempat pertemuan umat2 islam n menggalakan penyebaran dakwah insyaAllah....


p/s: sori la bhse cm pelik...xdpt bfikir lg pagi2 buta ni..

Monday, November 21, 2011

Ehime 20.11.2011

semalam pegi ehime di awal pagi hingga ke lewat malam....
seronok betul roadtrip balik hari ni...cume xberapa bagus untuk kesihatan kelas esok nye lah..haha

rini mcm kepala sakit dan hingus juge meleleh xhenti2...dah mcm piyed..lol
oleh itu xde ape nk tulis sgt..sje je nk bg blog berisi...hik3...
n nak bg org yg xpegi tu jeles...



bayang2 wondergirls :p
sy x taw bce kanji tu
ijo totois :p
mcm ni bwu layak buli
lifto..(xde org nk amikkn gmba tpakse camwhore skjp)
pintu gerbang istana
betapa tinggi nye istana tu
blakang pny blakang tu lah istana..depan tu prince charming..blkang de pretty witch..:p




p/s: ni blog  spe? tu sbb gmba de bnyk...:p
p/p/s: gmba org len de kt fesbuk
p/p/p/s: sy pki tudung bawal sebab skrg masih xsejuk sgt..nnt bila da sejuk sgt, sy xkn pki lg tudung bwl jalan2 wlupon awak suruh..huh! xkisah la klu xcantik p0n..

Friday, November 11, 2011

Mari Membantu Membina Masjid (Mmmm..)

pada sape yg kisah, post baru kat bawah


------------------------slps line ni da mule entry------------------------




"When a person dies, his good deeds cease except for three: 
1 - Deeds of continuous Sadaqa (Sadaqa Jariyah e.g. orphan home, a well for giving water to drink, building a mosque) 
2- Ilm Naafiya (beneficial knowledge) , 
3- Al walad as-Saalih (a righteous son or daughter who supplicates to Allah (SWT) on his behalf)"
Narrated by Muslim



tahukah anda, di Hiroshima ni nak bukak satu Masjid?..

(jgn cakap "ade ak kisah? bkn bleh g pon"..ak lepuk kekgi..)

btw, kat Hiroshima ni sbnrnye dah bnyk kli dah nk buat masjid..ade tanah xbleh buat, nak sewa bgunan de masalah lain bla3...n Alhamdulillah baru2 ni, salah seorang Brothers kita berjaya beli satu banggunan 5 tingkat kat auction untuk djadikan masjid..tp masalahnye, pembayaran kne buat by 24November ni..dia dah kasik deposit 7juta yen(=rm280ribu), n kat tgn dah ade 18juta yen(= rm720ribu)..tp tu pon masih XCUKUP 22juta yen(=rm880ribu)...

jd....

haa..

sape yg rase berbaik hati ingin membantu kitorang kat sini membentuk sebuah masjid..disamping men-top-up kan saham2 akhirat anda tu..



boleh lah hubungi di fesbuk1 or fesbuk2 or website ori or email2 berikut:
helminahrawi@yahoo.com (Malaysian)
endan2006@yahoo.com (Indonesian)
brivate55@gmail.com (Arab)
mafizul77@gmail.com (Bangladesh)
basem@kajima.ca (Japanese)

bagi yang nk membuat sumbangan boleh la dihulurkan melalui:
Japan Post Bank (dlm bhse jepun nya yuucho) akaun Hiroshima Masjid (15140-2070951)
Maybank Malaysia : Mohd Hafiz Bin Habi Buddin (151306644214)
CIMB Bank: Ahmad Syazni bin Kamarudin (13020090963520)
Paypal : brivate55jp@yahoo.co.jp
bagi yang nak/dah bank in tu, boleh la contact wakil Malaysian tu..(kalau anda orang arab boleh la contact arab tu...)
untuk paypal, sila la berunding dgn empunya emel tu supaya xde kesulitan nnt..cara2 dia kalau de siapa xtaw tekan sini
n kalau ade sesiapa nk bayar direct ke Japan Post Bank tu..xnk ikot bank mesia or paypal, details dia seperti berikut:

untuk mereka yg nk transfer dr bank luar jepun
untuk mereka yg nak transfer dr dalam jepun



ape2 soalan boleh lah tnye ye..klu tny sy, sy tny org bwu reply la..klu nk cepat better tny seniri..hehehe


p/s: ini bukan tipu punye..
p/p/s: spe 1st2 ingt ni isu kawin angkat tgn! :p
p/p/p/s: semoga semayang raye taun dpn leh buat kat cni..aaminnn :D
p/p/p/p/s: klu jadi ni, atleast tiap2 jumaat sume orang g solat jumaat kat cni...

Thursday, October 13, 2011

Shopping Musim Luruh..

tahukah anda shopping musim luruh adelah yang paling membazir?...ye mmg sgt membazir..jd org mesia di luar sane nun, baik korang bsyukur sbb xde musim luruh..

baju musim luruh---berunsurkan musim sejuk, de bulu2, patern2 mcm org eskimo..tp xcukup tbl utk musim sjuk..sedikit mahal
baju musim sejuk---tebal dan mahal, menggemukkan, bulu2 sume masih ade...tp org ttp akan pakai sbb sjuk sungguh utk xpakai..
baju musim bunga---berunsur bunga2 dan warna2 lembut..sebab next musim adalah summer, dia xbgitu tebal, masih boleh dipakai ketika musim panas
baju musim panas---macam2 ada..warna lebih variasi...kain xpanas..boleh dipakai bila2 pon..sbb buat inner sgt selesa..

kesimpulan, baju musim panas sgt lah berbaloi dibeli berbanding musim lain..sekian


nak beli baju ni tp xmampu..;(
2500yen :((


p/s: ni jalan2 autumn taun lepas:
gmba adelah hasil penculikkan dr album bopren sy..

Monday, October 3, 2011

say Yes for Leggings

ok ade x sapa2 baru bace tajuk dah rse nak meghampuih dah?..lek lu...

ni post kecantikkan...kot..ntah..biarlah

pencinta legging skalian..
meh nk cerita macam mane sebenarnye nak pkai legging dgn cantik di mata sendiri dan di mata org..bdsrkan pengalaman manis mata memandang di jepun

1.sila lah mula2 sekali punyai kaki yg kurus dlu..(which is sedikit mustahil untuk kite org mesia yg kaki nye enak2 belaka..tp klu xcuba mne taw kan..)

2.silalah pakai leggings itu bersama2 baju yg lebih dr paras punggung..kalau nak pakai yg baju pendek atau yg rse2 tunduk tselak buntut tu sila la pakai bsame shorts/skirt..(tp klu org jepun, bju de labuh pon de pakai short kt dlm)
see..shorts wont hurt so much!
berbanding ini?..
n bukankah yg paling kanan paling suit?..(berbanding yg  lg 4)


3.kalau pakai tu, xyah kot pakai tudung..buruk beno..atas tutup2 tapi bawah bukak2..malu! tp kalau yg bertudung nak pakai jugak..boleh la pakai skirt labuh smpai buku lali lps tu pakai legging kt dalam..kalau angin tertiup xlah terus nmpk kaki kan..tu pon kalau teringin sgt la..

4.bila memilih leggings tu, pilih la yg sesuai ngn pemakaian..klu pakai selipa jepun je pastu legging mcm yg meleret ke tumit tu xsesuai kot kn..pemilihan warna tu xnk komen la..kalau korang nye style suke yg kaler oren campur ijau campur pepel tu..ikot lah kan..

mari usha sahabat:

cun kan tambah skirt sikit...smgt ak design..:p
LULUS!
kasi kurus sikit itu kaki..rajin btol ak photoshop..

ok itu je lah..xlrt ak nk search gmba org berlegging lg..

bg org yg xmampu memenuhi semua 4 kt atas tu, ni untuk anda..
p/s: kalau nk tayang kaki tu sbnrnye klu pakai suar jeans pon ok ape...kurang la sikit lekuk2 lemak tertonjol
p/p/s: lgpon rse nye org pakai legging ni sbb mereka biasa xpki terus, tp dlm perubahan globalisasi untuk pakai sopan, dorg pki leggings..kite knpe dr elok pakai nak jd ke xpakai?..
p/p/p/s: klu rse nk tyg sgt tu, xyh pakai je kot terus..ketat2 ni xbaik untuk kesihatan..lgpon korang nk sorok ape?..bulu kaki xcukur?..ngehehe..
p/p/p/p/s: xde pekdah pon sbnrnye legging ni..suar biase sudah..kaki kite cun buatpe nk gtaw org..bukan dpt gaji pon..pahala lagi la kan..(almk terisu keagamaan plak)

chow dlu!

Thursday, September 29, 2011

Bubur Nasi 5minit

Bahan2:
ayam
halia
bawang besar/bawang merah/bawang kecik
lobak merah/ mixed vegi
beras
garam
lada sulah/lada hitam/lada putih
air

Topping:
ikan bilis/ikan masin/lobak masin yg telah digoreng
daun sup/bawang/pudina (sy xletak..malas)


Minit-minit Berdebar:
minit 1: bubuh beras dlm periuk nasi dan cuci..(beras ikot kuantiti normal..kalau biase mkn sorang 1 cawan, 1 cawan la dia..)
minit 2: bubuh air (kuantiti air tu double kan dr biasa..ikot suke seniri je..klu xcukup lembik boleh tmbh kemudian) n halia, pastu tekan button masak tu..
minit 3: sementara tu, potong ayam, bawang n karrot ikot citarasa campak kan dalam periuk td..
minit 4: bubuh garam dan lada..nk boh kiub ikan bilis/ayam pon ok.. (adjust ikot rase nye..nak senang bila da kering tu test lg, tmbh la klu perlu..klu lebih tambah air)
minit 5: bila da masak, cedok je boh dlm mangkuk, hias ngn topping n makan..

nyum3!



p/s: ini resepi utk org malas & xrajin je..org rajin xyh la masak ni..g masak rendang..lol

Sunday, July 31, 2011

Ayam Madu Berjuta Lemon

ok tipu..xberjuta pon lemon..satu je lemon nye... saje je seronok nk ngikut orang suka tulis bjuta lemon tu kan...ngehehehe

harini masak Ayam Madu Lemon sempena mnyambut kehadiran bulan ramadhan yg berbau wangi ini.. ;D

meh nak share resepi..
sharing is caring kan..(dpt pahala lg)

berangan lah kaw blakang rumah ade kapal lalu lalang

Resepi Ayam Madu Berjuta Lemon
Bahan-bahan:
1 biji lemon
2 sudu besar madu (ikot citarasa)
2kepak + 2peha ayam
2 sudu kicap
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
minyak utk menggoreng
garam
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 sudu besar tepung jagung
sedikit lada sulah

Cara-cara:
peramkan ayam yang dah dicuci dengan air perahan lemon, kicap, lada dan madu untuk paling kurang stgh jam..sy buat 2jam..tp kalau semalaman lagi terbaik..
goreng ayam yang diperam tu sampai betul2 garing..(air perap tu kalau de lebih jgn buang)
menggunakan minyak yang sama (kalau bnyk buang la) tumis (ye ke tumis?) halia dan bawang putih..
bila dah naik bau, masukkn sos, tepung jagung yang dibancuh dengan air, garam, air peraman ayam..
(saya masuk kan cili ijau jgk sbb sos cili xpedas)
bila sos(kuah?) dah pekat masuk ayam yg digoreng n gaul rata-rata
lepas tu angkat boh dekat atas pinggan, kalau de lemon lebih, boh la sikit wt hiasan kat ayam
siap
sedap
cepat
nyam3


jadilah ayam madu berjuta lemon


selamat mencuba!
bye!


p/s: harini hujan..dah lama xhujan musim2 panas ni...berkat nk masuk Ramadhan kut.. terima kasih Allah :*

Wednesday, July 27, 2011

Takaful Ikhlas



hai sayang2...
haa..amacam gamba menarik x? ni malam anugerah ejen takaful ikhlas..ade rupa macam juara lagu yg sopan sikit x? ngehehe

btw, kepada sayang2 yang memikirkan masa hadapan...
korang ada insuran?..korang rasa rugi x ada insuran sbb xguna lps tu lebur?
kalau rase xde, or rase rugi, haa meh join Takaful Ikhlas..

Takaful ni, klu ikot mak sy ckp, dia macam insuran tp dia bukan insuran..
macamane tu kan?..
haa..beza dia dgn insuran, kalau kita xguna duit yg kita masuk bulan2 tu, da sampai satu masa dia xakan lebur..tapi dia jd simpanan..
bagus kan?

sama dia dengan insuran, kalau anda eksiden, masuk hospital, dia cover la rawatan sakit anda tu..(ikot pakej kot cmne kira dia)

jd kepada anak2 muda terutamanya..(ckp mcm sy dah tua) yg baru masuk kerja...yang baru mula alam rumah tangga..haa..usha2 la ni..kita xtaw ape yg akan berlaku kan.. ;) klu menyimpan dari awal, kos rendah je so semua orang pon mampu InsyaAllah..

jadi3..
apa anda tunggu lagi?..
kalau rasa berminat nak dengar2 lebih lanjut pasal ni,
boleh la contact Encik Tajul (ayah sy yg tersayang)
email: tajulikhlas2@gmail.com
blog: http://tajultakaful.blogspot.com/
facebook: TAJUL.takaful
(klu nk contact better email ye..kalau nak no telefon, boleh la mintak secara private)

p/s: klu teringin nak jd ejen je pon boleh contact seperti di atas ;)

ok bye2 i love u!

ayat dr ayah:
"Tiada syarikat insurans atau takaful akan menerima orang yang dah ada penyakit. Mengapa tidak buat persediaan sekarang, semasa anda masih muda, sihat, caruman masih rendah. Kita sedar bahawa apabila umur menjangkau ke persaraan, beberapa penyakit akan datang mengetuk pintu kita. Bagi mengelakkan dari menggunakan wang simpanan persaraan untuk membiayai penyakit-penyakit merbahaya ini, saya nasihatkan anda mengambil perlindungan takaful."
Dari wakil takaful anda, 
Tajul 
Terima kasih

Tuesday, July 26, 2011

The Festival Of Worship

*Sniff Sniff Sniff*

haaa..bau x?..bau x bulan 8 da nak datang?

haaaa~ade ape ngn bulan 8?

sy nak balik malaysia!!!!

(x3 bukan tu)

ada Festival of Worship ;)

kalau kt jepun ni, festival2 mmg lah buat bulan lapan..mse tengah2 panas ni..banyak la festival nya..
klu kat Saijo ni, ade Sake Festival..dia sambut sbb kat sini Sake(arak jepun) sedapp..orang kata la..

(tp bkn tu)

apa nak ckp sebenarnye...
(dan sebenarnya ku mengharapkan di sebalik senyuman mu itu~)

haa..bulan 8 ni kita ada Bulan Ramadhan!!

jeng3...

dan selebih nye di sini:
knp sy boh english pnye a.k.a AimanAzlan pnye? sebab saya suka dia orang dah kenal sangat AnwarHadi..bosann..uhuk2..

ok selamat menonton syg2...
bye!


p/s: tujuan utama bkn nk promote lelaki hensem AimanAzlan tp untuk kongsi isi video tuh ok :)

p/p/s: This offer will expired in 30 days, but hopefully the effect will last FOREVER!

Monday, July 25, 2011

Mee Udang Versi AA

haa..semalam ade org tu dia sangat seronok cerita dia makan mee udang 40 inggit..
jd harini sy masak lah mee udang jgk..tp 4 inggit je kot..yelah..pakai udang harimau yg kenit tu je...
tp sedap :D *perasan*

mungkin nmpk xsdap, tp xpela
haa...meh nak ajar versi orang malas punya masakan :)
boleh makan 2 org, 2 kali kenyang ;)

bahan2:

  • 200yen(=rm8) udang
  • ubi keledek 1 biji dlm 7cm panjang,  4 cm lebar, 3 cm tinggi? (alah, kalau banyak jd lg pekat tambah air)
  • segenggam cili kering (ikot la nk pedas mne..sy pny beri-beri-hot)
  • mee kuning
  • bawang besar setengah biji (spatutnye sebijik, tp malas nak kupas yg baru)
  • bawang putih 2 ulas
  • halia sikit (1~2cm)
  • garam gula
  • tauhu goreng(utk bagi banyak isi)
  • telur rebus bg sedap
  • sos cili dan tomato


cara2:
rebus ubi keledek sampai lembut lepas tu mash (penyek?) kan dia..sampai lumat..(klu x, nnt kuah bketul mcm sy pny, tp ok jgk) 
lepas tu rebus udang..(sila lah pki air baru, jgn malas sgt)
amik air rebusan tu, jgn buang 
kalau rajin kupas kulit udang tu pastu blend(kulit udang) pastu amik air de..tp tu kalau kedekut sgt..org mls xyh pon xpe.. 
blend/tumbuk bawang putih bawang besar, halia, cili kering sampai puas lepastu tumis.. 
da tumis smpai wangi, tuang air rebusan udang (tanpa udang), boh sos cili dan sos tomato sepuas hati.. (jgn la 1 botol...ikot sedap la..sy boh tomato bnyk sbb cili kering sy xmerah..nk boh sos cili, kt cni limited edition so kdekut sikit)
kacau2..tambah garam gula
g main tenet ke sekejap 
da mndidih masukkan udang dlm tu.. 
tauhu goreng tu klu xnk masuk dlm tu pon xpe..tp sy rse klu xboh, kemungkinan org wat xnampak dia besar so sy bubuh skli dlm kuah.. 
bia 10 saat, tutup api 
amik periuk lain, boh air, celur mee
dah boleh makan..ngn kuah n telur rebus.. 
klu suka sayur boleh la celur sawi n togeh n daun sup n daun bawang, tp td kt supermarket xlalu plak kt sayur so xbli..hahaha

haaa..tu je..selamat mencuba :)
ok bye2
ilebiu!

p/s de org melayu dok kyuusyuu(jepun) meninggal kt thai..kowaiiii
bce sini utk berita dr thai (kat malaysia mcm xsmpi berita lg)

10 Sebab-Sebab sesuatu Blog tu di Pangkah serta-merta

harini sy berblog walking bg menenangkan jiwa yang serabut dengan exam ni tp malang nye jiwa makin teganggu..

oleh itu, meh nak bagitaw sebab-sebab Blog tu sy pangkah laju2..


1. blog tu terlampau lah berat nya..
nak loading sampai stuck laptop kecik ku ini..

2. blog yang lagu dia terlamapau kuat dan merungsingkan..
contoh nye lagu rock ke yg jerit2 ke..yg tenang2 slow2 xpe..bila laju2 kuat2..tgn ni pon laju2 kuat2 lah nak tekan pangkah kat atas tu..

3. blog yang penuh dengan gambar sendiri
di kiri kanan atas bawah blog selain dari dekat post..tolong lah..rasa macam diperhatikan..bukan nak mencuri pon..

4. blog yg xboleh right-click..
kadang2 tu blog tu menarik kan..nk la bkk dekat banyak2 tab..senang nak baca..tp dah disable, disable jugak la mo0d nak bace ni..

5. blog yang starting dia ade banyak2 benda kena tekan...
stakat welcome je xpe la..ni hai..nama awak sapa?..kalau tengok2 tu comment la..jangan lupa follow jugak..kira berapa?..5 kot..eee..org nk bace post..lagi2 dah la stat tu kua..bila nk comment pon kelua.xlrt nk jwb kak..

6. blog yang button comment dia xjumpa ataw dekat atas..
bila kita baca2 post yg menarik mesti la nak komen kn..tgh2 excited nak komen, xjumpa plak comment button..nak scroll ke atas, ish post telampau pnjg, xsampai2 atas..tganggu emosi..pangkah la..

7. blog yang tulisan semata-mata macam nak buat karangan..
kalau post je bertulisan ok lagi..ni header pon tulisan sahaja..background pon xde..dapat plak tulisan mmg tulisan rasmi..panjang..rasa macam baca buku skolah..takut..jd off cepat2..

8. blog yang ade benda terbang ikot mouse..
yg ni xla geram sangat..cuma de setengah tu besar gedabak, ade plak yg bergerak2..so dia macam lebih menarik perhatian..jd bila baca post jd xpaham..kalau kecik2 yg xmenonjol ok la..

9. blog yg xupdate..
memang la suma orang pangkah kan? benda cerita tahun lepas..sapa nak baca lagi..

10. blog yg ade 'penunggu'..
bukan hantu..tp benda yg timbul di skrin tu..yg salo0 suruh follow me tu..kalau satu xpe je..ni banyak..sy xtaw la kokot sebab screen laptop sy yg kecik yang salah..tp dia mengganggu sy baca post..so..pangkah! 


ok da sepuluh..
ikot hati banyak lagi..tp xpelah..blog seniri pon penuh cacat cerba..nak komplen org..
sori lah kalau de yg terasa..mo0d xbtol sikit..

Sunday, July 24, 2011

Tips Mengorat Versi AA

hai kawan2..
maafkan sy sbb post 2 kali harini..sy da deactivate fesbuk, jd sy xde tempat lain utk bersuara.. :p
sy harap Baginda xbaca..lol

Tips mengorat..
#1-pastikan dia tu penyenyap(pendiam) ke penyosial(bnyk berkata2)
{kalau dia penyosial, sila ke #2}
kalau dia penyenyap, dia senyap dunia nyata je ke or dia senyap di mana2 pon?
{kalau dia penyenyap di dunia nyata je, sila ke #2}
disebabkan dia penyenyap di mana2..mmg susah la sikit nak ngorat..tp xpe..kita boleh cube cara AA..
utk ngorat org yg senyap, kita boleh jd antara bising or senyap..
sy rse cara bising adelah cara yg lg bagus tp kalau anda pon penyenyap..senyap2 sudah..


cara bising:
pegi setiap hari tegur dia..lebih baik kalau pada masa yg sama..contoh: setiap kali lunch, pegi meja dia "hai atan! ko makan ape harini?" dengan ceria..(tp jangan la asyik tny mnde sama je..)kalau anda bkn org ceria lebih baik jgn..mungkin dia akan rasa anda ni annoying, tp point dia sini..selepas, anda puas menegurnya setiap hari..lebih kurang beberapa bulan, sila lah endah kan dia seperti dia xwujud..sebab dia penyenyap, sila lah jgn berharap dia tegur anda dulu..(kalau dia tegur, memang komfem lah dia kaw punya) jd selepas anda bosan m-ignore dia, sila lah membuat langkah..tulis surat adalah 80% digalakkan! tp kalau anda laaagi Otai, xpyh tegur dia hari2..
tanya je terus "kaw xnak kawin(couple ke ape) dgn ak?..diam tanda setuju...ok esok kita jumpa!"


gambar utk gedik2 saje
cara senyap:
setiap kali anda nmpk dia xkira jauh ke dekat..tenung lama2..(sume org akn rase dirinya ditenung) bila dia pndg balik sila lah cpt2 bermalu-malu (tp make sure de nmpk)..buat beberapa kali..mungkin dia akan rasa xselesa..tp..xpe.. :p
lepas da puas tenung2..sila lah buat satu kali seperti tertangkap..dan angkat la tgn, or senyum, or kenyit mata or apa2 mengikut kreativiti anda..selepas tu boleh la g tmpt dia,"sori la eh td.." {lepas tu sila ke #2}



#2-mintak la no fon/ ym/ bbm/ fb dr dia/kawan/sumber dipercayai..

berborak apa sahaja
sila lah tegur dia setiap hari..tp cakap la anda bosan..selagi dia xbagi eksen positif..anda sembang la ngn dia sekadar mengisi masa lapang sbg kawan yang baik..mungkin dia akn reply "hihihi" or perbuatan yg macam malas nk lyn..tp jgn desak..anda pon ade banyak benda lain nak buat..cukup lah sekadar wujud di dalam hidupnya setiap hari..selepas satu masa, kalau dia masih xbg respon positif (cth: de xpernah pon nk tegur kita dulu dll) sila la mlupakan niat anda..(tp jangan serarus peratus) g cr kawan baru ke..tp jgn la terus menghilangkan diri..cuma lyn dia mcm biasa2 je..xpyh semangat tegur dia setiap hari..bla3..lepastu bila dia terasa kehilangan kita, haa..sila lah jual2 mahal sikit..sampai naluri anda yakin berkata, "xlama lagi dia confess la tu.." baru la boleh bermesra2an...tp kalau dia mmg buat xtaw je..cari je lah yang lain..mungkin dia xbuang lagi kekasih lama nya kat hati tu..tp kalau anda sabar, sila repeat apa yg anda buat di atas..;)


sekian..jumpa lagi di sesi yang lain bersama AA

bye!

kenapa kau dpt semua yg kau nak, tp ak x?

haaaa...ade org xpuas hati..

siapa kata sy dapat semua yg sy nak?..

tuh boyfren tu..ko nk laki tu, ko dapat..
salah3..sume boyfren sy, mmg sy nak..tp bukan semua org sy nk sy dpt..cuma sy slalu suka org yg berpotensi nak suka sy balik..;) sbb sy suka orang yg baik2 dgn sy so, komfem la org tu boleh suka sy..;) kalau ikot minat sy, sy nak Jacob yg seksi tuh...tp xdpt ponn.. ;D

tuh ko nak jd engineer tuh, siap dpt g jepon lagik..
salah3..sapa kata sy nk jd engineer?..ok mungkin mse sekolah nak la sbb sy dah blaja tinggi2..klu xdpt jd doctor, 2nd hebat farmasi, 3rd hebat engineer lahh...jepon ni sy xde nk pon..xcaye tny mak sy, sy slalu gtaw mak sy nk blaja dlm negara je sebab sy pencinta Malaysia (patut dpt anugerah)..sy mintak jepun pon niat sebenar sebab nak tolak supaya boleh dengan bangge nye cakap camni "sy dapat tawaran g oversea tp sy tolak.." tp syg nye sy xdpt pulak tawaran belajar dalam negara..n sebenarnye, klu tny nak, sy dr kecil nak amik vocational je..catering ke, culinary ke bla3..tp mak sy suka suruh amik sains..sebab dia kata, kalau masuk sains nk tuka vocational boleh, tp vocational nk masuk sains susah..jd cmtu la ia smpai la sy sampai jepun ni..

tuh ko nak ape kompem abah bagi..
 ni sure2 la gomelan adik beradik..mana sume abah bagi?..org nk henset dr form 1 xdapat pon..selalu tu nk g camping tu, kne ulang alik umi-abah kot tanya boleh ke x..dlu nk tuka beg skolah pon xdapat..ape je abah bagi?..sama je kita semua...grr

tuh ko nak benda tu..mesti dapat..
mmg la.. ak kumpul duit supaya leh dapat ape ak nak?...


bla3....kawan2 yg mungkin cemburu dengan sy..maaflah..sy xsempurna..
cuma beza nya sy dgn anda..sy sgt menerima..
bila ada orang nak bagi laptop, biarpon kecik, murah sy terima..:D *thanks abah!*
bila ada org bg nasihat sy patut camni2, walaupun sy xsuke sangat, sy terima..*thanks Umi!*
bila ada orang bekenan, walaupun muka biase2 je, tp xjahat..sy terima...*thanks sayang!*
bla3

tp anda,
bila orang nak bagi bnde, mintak lebih2..abah nak bg PS, mintak XBox, Wii bla3 (tu kaw Acai!)
bila ada org nk, ko xnk, kate xhensem, bkn ank org kaye, xminat, bla3..lepas tu kata xde org nk..
bila anda dpt blaja kat bandar, korang xpuas ati, nak belajar luar negara, kalau xdpt tros baru taw..
bila anda pandai buat kek, bakat mmg kt situ, korang xpuas ati, nak jugak pandai buat banggunan..

manusia semua beza2..rezeki sume pon lain2..jd jangan la asyik nak cemburu orang je boleh x..jadi diri sendiri.. ;)


ok bye!

p/s: sbnrnye org lain yg kata sy ni jenis terima je..sy xperasan pon..lol
p/p/s: sori la entry konon bagus ;)

Saturday, July 23, 2011

Salam Puasa dr New Zealand

hei,
harini 23July2011..
dan sy dpt poscard dr New Zealand..
yeah..sume menyangka ia dr Baginda..
tp sori la ia bkn..baginda xsuit sgt
ni dr Yaya..


paai(=faai=FAiruz AImi) tu nme manja kt MRSM


sebab dia bg sy PosCard, meh sy buatkn blog review ;)
nama dia Yaya, Fatin Aliyya..knpa yaya?..sbb Fatin ramai sgt..Aliyya pon ramai..jd Yaya la..amik dr aliYYA..(pndai2 je reka..sila jgn cepuk sy)

btw, blog dia mostly about her life dekat New Zealand..ye dia belajar di New Zealand..seperti ttulis kt poskad baru 2nd sem (sy da 2nd year).. dia xde bofren (kot)..jd sapa nk awek dok New Zealand, follow la dia.. (sori lg Yaya) n spe minat2 nk g sne pon follow la dia..

oh3..ape yg best nye blog ni kn..satu, dia kat luar negara..dua, dia suka upload gmba bnyk3..x macam sy yg mls ni..so anda2 boleh la tgk suasana kat tempat yg bkn Malaysia kt blog dia...bes kn? :D

ok tu je..sy xpndai nk review blog org ni.. sori!

thanks Yaya utk poskad..

spe nak poskad New Zealand g mintak Yaya!
klu Jepun pny, boleh jgk..kasik la alamat ;)

ok bye!

luv2 aiyai..

Sunday, June 19, 2011

Daddy

lepas tgk video matluthfi ni..tros rindu kat appa..
uhuk3...da la wish lmbt, plan nk wt delivery cake plak tlupa..haha
anak terbaik la kaw ni..
oh ni video matluthfi tu...

haa..meh nk cite gak lah pasal sy pny appa...abah i panggil dia..ihihi
ABAH..
dalam dunia ni, dia lelaki yg paling paling paling paling sy syg..
de sangat protective..bkn dgn sy je tp dgn satu family..de xsuke ank de merayap2 ke bandar yg xsmpi 30minit pon nek bas tu apetah lg bndar2 besar..biasenye klu nk g jugak g ngn family..kdg2 boleh la kua ngn kawan2..

dia ni, walaupun dlu tentera laut, dia sgt garang, kuat diluar, tp de sgt lah lembut hatinye..betull..dia tgk bersamamu pon nangis..n sy suka la tegur dia nangis..lepas tu kene marah..hahaha

selain itu, appa sy jugak sgt pnyayang hatinye, lg2 kt sy ank pompuan de sorg ni..salo0 klu merajuk, dia lah yg rajin pujuk..kalau merajuk tu, dia lah yg panggil makan, klu merajuk jugak dia letak nasik depan pintu supaya sy xlapa..tu klu merajuk dlmn, klu merajuk luaran yg lari keluar rumah tu..dia ikot sy pelahan2..ajak sy balik dikala sy meronta2 di tepi jalan..de da rupa org jahat nk culik sy dah..tp de tabah je pujuk sy balik wlupon org len ntah dah pk negatif tgk dia..(tp salo0 amma yg wat sy nek kete)

appa sy ni jgk, sgt romantik orgnye...klu g makan ngn dia, de mesti akn ikot sy tgk nk mkn ape sampai la sy kimeta, sampai satu hari tu ade abg kaunter tny sy, tu bofren ke ayah..adoiii

lepas tu, appa sy ni..dia poyo..dia suka bajet co0l dengan sy..contoh nye boyfren sy hntr balik, de wat co0l je..sbnrnye de jeles..amma yg cakap, jgn asik ngn bofren je nnt appa jeles..ihik3..da la sy salo0 tersalah anta msg ke boyfren kat appa..pnh skli tu nk ngadu appa x jd dtg kt bf  "boy, awk dtg la, abh xjd nk dtg.." tp tsalah hntar ke appa..lps tu appa tros kol datang pulak mnjenguk sy..ihik3..

lg..appa sy, klu sy g mne2 ngn kawan2 de suke nk jgk g kt situ..spy sy dr jauh kot.tp sy xksh, sbb bila sy emergency laju je sy kol abah, xkira la kat mane, abah pon laju je dtg jemput sy..cume kdg2 amma je xbg sbb nnt appa pnt, nk keje lagi..

haa, yg penting, sy dlu mse kecik2 appa suke nk soh sy peluk or cium de..biase la ayah n ank mase kecik2 kan...tp sy ni, ade mslh suke pk sgt..jd mse kcik tu sy rse klu sy peluk cium ayah sy, nnt mak sy jeles..jd spnjg ingtn sy, mmg susah la sy nk cium peluk dia..smpai kadang2 tu dia kate klu cium baru dpt hadiah, tp sy rela xdpt hadiah dr mak sy jeles..pelik kn..haha..tp dia masih lg syg sy wlupon sy xnk dekat2 ngn dia..ihihi..

oleh itu appa, thank u so0oooo much...angah sangat2 rindu abah bila da jauh ni..skrg bila merajuk, kne pujuk diri sendiri..bila lari dari rumah, kena balik sendiri...bila rase nk balik, kne pk beli tiket sume seniri abah xboleh amik..i really miss u being around..mai la dok jepun...uhuk3..for ur specoal day ni, i want to tell u that i reaaalllllly reallllly love u more than anything in the world..im sorry cos always causing u trouble since kcik2 till besa2..thank u, i love u, i miss u..muahhhhhhh!

hensem kan hensem kan hensem kan..:p


ok tu je..bye2..happy fathers day to all fathers!

Thursday, June 9, 2011

What to Do? | bila seluar londeh2 mse jauh dr rumah

What to do bila seluar londeh2 sebab terlupa nak pki belt sebab rushing pagi2 buta, sebab ttibe je pinggang jadi kecik(da kurus la konon) or sebab seluar tu da kembang or ape2 lah?
n what make it worst, seluar tu bkn la seluar yg sesuai pki londeh2 dlm kate lain seluar baggy?...
dpt plak sua2 ketat tu tp ttibe kt pinggang je mengelebeh..buat seluar tu pon mengelebeh menyebabkn bhgian punggung seluar tu nmpk mengelebeh?
urgghh...seksa n memalukan kan adik2 kakak2..ngeheheh (prasan org bce blog hang!)

btw, itu la yg sy ter-lalui td..
haa..
i woke up late, mandi laju2, sarung ape yg nmpk depan mata n terus g skolah (mcm biase la remaja~)
da smpi kelas baru sedar seluar longgar..dr smlm lg dok rse suar makin longgar..mungkin kerana da kurus LAGI?..haha..(sy taw anda rse nk lempang sy kan)
jd dok kt kelas tu dok menarik2 seluar tu..malu betul...lps tu bile jalan terpakse pegang kt pinggang sbb longgar takut londeh..mmg boleh londeh kot klu bia sambil jalan..memang dasat..
oleh itu,
ce teka ape sy wat?...

jeng3

ini...





haaa... ini lah penyalamat hidup saye..beg skolah..(ok xskolah sangat la..beg university?)
ni la yang kadang2 org suke komplen,
"apesal ko suka sangat benda banyak2 tali ni haa?"
ni lah jawapan dia...penyelamat jiwa dan raga

jeng3...(udah2 la tu cepat la~~)

ok3

tadadaaaaa
 haaa...ni lah result de..menggunakan tali beg(yg panjang n boleh dicabut) utk buat tali pinggang..cangkuk kiri kanan tu untuh connect kn dia..or kita boleh panggil kepala belt
n penyelaras kepanjangan tali tu boleh la guna untuk selaraskan or m'ketat'kan tali pinggang anda...

haaa..
senang, pantas, bergaya, selesa, dan xbuang duit.. ahaks!

tu je..habis..

tq la meneman sy merepek!

ok bye..

Friday, June 3, 2011

Tips Blog Gedik Bahagian 2

Hai kawan2..

kembali usaha melahirkan blog gedik..

tp xde la sangat..
sbb org kate xelok gedik2 nih..takpe2..
kali ni tips ni xyh boh muke tempek kat blog pon xpe..
ngehehe..

tips nye..


buat contest n suruh orang follow anda demi contest tu..
hahah..ble follower banyak baru la kite xrase gedik sorang2..

jadi,

dalam kate lain,

sy akan buat contest..hak3

silalah excited ye..sbb hadiah de akn diimport dari japang..
yelah mane ade masa nk bli barang kt mesia jauh2 ni..

:)

ok tunggu eh, tgh usaha nk wt banner ni..huhuh

btw,
alang2 menyelup perkasam biar sampai ke pangkal lengan,
alang2 da tulis blog panjang boleh la eh korang tolong LIKE kan..
heee..
sy masuk contest kt fb ni..
LIKE FanPage ni dlu, pastu pegi kt album like gmba ni plak

peserta no 161
onegaishimasu~(sesuatu yg org jepun cakap bila mintak tolong org buat sesuatu)


ok tu je..babai..

Thursday, March 17, 2011

A One Day Prinncess ^^





Location: Okashi no Shiro, Gakuden, Aichi-ken
Date: 2011/3/15

its actually adelah kilang biskut..so okashi no shiro which means Sweets Castle ni utamanye adelah sweets n cookies..dlm dia ade sugar arts dan lain2..mcm2 mnde bangunan model dibuat dr gula2..adelah jgk perasaan cm cte hezel n gretel tu..n slain dr tu tmpt ni dibukak utk kanak2 yg teringin nk buat biskut, dll yg sewaktu dgnnye sendiri..n utk mmeriahkn lg tmpt ni, de bg kte pnjm dress/tuxedo bla3 utk tangkap2 gmba area2 tu..
n sbb location ni mcm diceruk kampung, de xrmai org..so xde malu2 la nk bgedik2 skitarne..lol

Sunday, March 13, 2011

Gempa Jepun

11/3/2011------>anniversary 2 bulan, tarikh keramat jpon kne tsunami 8.8
11/3/2011, i was seronok mengusha kain2 murah di bandar tokyo..ttibe gegaran kuat berlaku..mule2 ingt biase2 je..tp bile da lame n kuat, org jpon pon cuak..rak2 kain yg pnuh dgn gelungan2 kain mula bergancang, pkerja2 kedai sume suruh jauh dr rak tp xleh kua kedai sbb dkt dpn kedai ade org tgh construction lg bhye, jd kami terkurung di dalam kedai..ina(member sy yg bsame2 mse tu) da cuak what if banggunan runtuh n kitorang kt dlm..xsmpt nk bg kain kt nenek..it was such a nighmare bile gegaran da hilang, sume da tng, lagu satu gegaran kuat jd..kli ni sbb sume customer kedai nk kua, dorang bg kua kt belakang..pakcik blkg kte magnitute gempa kt tokyo around 5 ke 6 je..xperlu risau..tp cmne utk xrisau bila tmpt yg kite ade tu bkn kwsn biase kite?..bile kite tgk skeliling, sume org da koling2 rumah n kite xde org utk kol..bile sume kedai2 bsiap2 utk tutup kedai n kite xde tmpt nk pegi mmandangkn train xboleh gerak...bile org2 lain rela naik teksi utk lari keluar tp kite xde tmpt nk lari wlupon gune teksi..bile kite taw efek gemba tu dasyat n mungkin kite xdpt balik..

it was so stressing, so we went to find some food..saizeria..nseb bek de kedai yg boleh mkn..we're lucky sbb dpt masuk sbb sume org xnk kluar mmandangkn its cold outside, n there's nowhere we can go..we stayed in about 5 hours smpi la rse bslh pd nenek2 diluar(tmpt tu bnyk org tua, ye la kedai kain pny area)..sepanjang2 tu, pihak tren bberapa kali dtg inform latest news tren2 tuh..tmbhn dgn mulut2 org jpon yg xberenti2 bercakap, mmg xlekang dgn news la kami..selamat..org2 jpon ni bgus, wlupon keadaan cmni pon mereka tng je..nk bli brg sume pon masih beatur elok2 byr xde pon amik ksmptn ats bencana tu..taxi pon xde cube amik byrn tinggi utk org yg mls bratur..sume org berdisiplin..org yg de mknn pon saling sharing2..kedai2 even bg ruang utk org tkandas dgn heater lg..siap adekedai yg tawarkn syampoo utk mreka yg mmerlukan..

so mse tu sbb train xdpt jln mlm tu, kami tdo d tempat ala2 shopping mall yg bdekatan dgn stesen..ina dpt selimut free dr sorang jpon  ni sb bju de nipis..sy bkenalan ngn makcik n dpt air + mknn..de jge ktoang mcm ank de..siap mse toang nk tdo tu, de kte de akn tgk2 kn ktoang..de x tdo sbb de tunggu laki de dtg amik, laki de sangkut sbb traffic xjln..jam gle..bile laki de da smpi, de n tmpgkn ktoang, tp sbb area2 tokyo tu ktoang xsure...xjd tumpang...around 4pg tu pihak tren dtg inform tren2 yg da leh jln..tiap2 jam de dtg update..around pkol 6 tu sume tren da dkompem pkol bpe leh grak..ktoang pnye kol 8..tp sbb nk pastikn bbetu safe, dlm pkol 9 bwu gerak..n 4 the 1st time, sy xleh komplen jepun busuk sbb ktoang pon busuk..hahah

btw, smlm da btolak ke Gifu...tokyo sgt lenggang..mungkin dorg trauma..tp kt Gifu sume org cm biase..mungkin sbb area cni xde pe..Tsunami xsure pe cite..ade la jgk bbrp org yg cm xdt dkesan..tp slmt iA..

tamat laporan dr sy..;p
p/s: gmba gedik esok2 lah

i was lucky sbb pegi sini a day b4 the earthquake


my geng berjalan kali ini



mind my specs, apiah!<3

sponsored by