Friday, November 20, 2015

Tempahan Doodles Original

Doddles untuk baju family day feat. atok nenek aunties umi abi abang of baby EY

Thank You kak Shida! 

Tuesday, November 17, 2015

Introduksi Baru

Salam,

Intro yang baru sempena re-opening blog ini dengan wajah baru dan nama baru..

Nama asal dan lain2 ada di Post Inroduksi yang lama so kita skip bab itu..

Alhamdulillah dah berjaya grad dari Hiroshima University tahun ini (2015) selepas berusaha 5 tahun.

Dan sekarang adalah Surirumah sepenuh masa di sebuah kawasan di Chiba..

InsyaAllah akan menulis tips survival dan perkara yg menarik di Jepun ini untuk surirumah dan surarumah yang baru (dan lama) tiba di Jepun..

Mempunyai sebuah keluarga Hantu(baca; pencinta) Malaysia yang entah macam mana tersangkut di Jepun.

Bagi yang tak tahu, saya memang bercita-cita untuk menjadi Surirumah di Jepun, jadi sila jangan persoal kenapa dah susah-susah grad tapi x kerja..

p/s: saya boleh berbahasa Jepun, jadi kalau ade masalah yang melibatkan bahasa insyaAllah boleh bantu

p/p/s: semua ahli rumah adalah orang Malaysia

Tuesday, May 14, 2013

100 truths

Found this in my facebook....tahun 2009, bulan disember, sabtu..huhuh
jd saje seronok nk buat balik...tanpa tag...sapa nk buat, buat je lah..ahahah
p/s: Merah will be jawapan tahun 2013..:D


Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 100 Truths about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you.


WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: nasi sahur td kot / nasi n daging black pepper beberapa hari lepas
2. Last phone call: smlm pnye tgh mlm de cine slh no / macam xde..ahaha..dunia maju..LINE wehh
3. Last text message: tank u kairuru topup..hua3 / tolong kak su translate surat dr oyasan
4. Last song you listened to: erm..erm...erm...smlm..lgu nino-niji / Akdong Musician - i love you comel! 
5. Last time you cried: mse nengok cite yamada tar0 / tadi..ade sedikit gangguan emosi n ke-konfiusan..tenkiulah!


HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice:sudah pasti / heheh...klu dlu pernah msti skrg pernahh
7. Been cheated on: tak sure / let seee...yesss! or i think so lah..huhu
8. Kissed someone & regretted it: lalala / no komen..
9. Lost someone special: yes / klu b4 ni penah den i say penahh
10. Been depressed: not sure / yessss! dok jepun is soo depressing!
11. Been drunk and threw up: never / no no no...sy kuat...lol

LIST THREE FAVORITE COLOURS:
12. red / red
13. green / yellow
14. purple / rustic color 

THIS YEAR HAVE YOU: (2009) / (2013)
15. Made a new friend: yup2 / yess! diana amir siappp..:p
16. Fallen out of love: let see..yes? / out of love mknenye lawan inlove ke?...xdekott
17. Laughed until you cried: nope..never kot / laughed until semput mcm ade...
18. Met someone who changed you: nope / hurm..mcm xde perubahan ape...oh status berubah! :p
19. Found out who your true friends were: dunno / oh my true friend always there..bkn taun ni baru taw..
20. Found out someone was talking about you: want to / ye-e-eh
21. Kissed anyone on your friend's list: lalala / this year?..ade2?! issa! kih3...nasib apih sume xde fb..lol
22. How many people on your friends list do you know in real life: 1/100 je kot yg x / mcm dah bertambah ="=
23. How many kids do you want to have: 4, 2twins boy n girl..wow3 / the more the merrier! kih3..
24. Do you have any pets: ade lembu kt kunci / if plants r consider as pet..ade 3..huhu
25. Do you want to change your name: nope / no! sy permata keberkatan kottt
26. What did you do for your last birthday: last year i tlh d heret bjln kt tganu / sy jd Vice Pres..huhuhu
27. What time did you wake up today: 8.30 hua3 / at this age, it is xsopan to ask pukul berapa bgn
29. Name something you CANNOT wait for: dpt result EJU dai 2 kai (wlupon blom amik) / habis belajar!
30. Last time you saw your Mother: last week / cuti haritu...2hb4?..
31. What is one thing you wish you could change about your life: no need / sy nk jd org yg baik n xde bf bnyk! n stop trying everything! n jiwa remaja yg membuak2 itu......nantokasuru!
32. What are you listening to right now: bunyi kipas bilik / Azan Maghrib...
33. Have you ever talked to a person named Tom: Tom mespes tu ke? die sllu anta msg..huhu / xkot
34. What's getting on your nerves right now: hmmm..bnyk / seseorang yg cuba menganggu emosi sy!
35. Most visited webpage: fb, gmail, ms, fs, blog / FB, Twitter, Youtube, Pinterest, blog, gmail
36. Whats your real name: fairuz aimi bt tajul anuar b md tahir b ahmad /  fairuz aimi bt tajul anuar b md tahir b ahmad 
37. Nicknames: bnyk n bgantung ikot situasi / skrg ni yg femes adelah Aiyai lah..teringat bdk nagoya mse taikai..cess kaw nuss!
38. Relationship Status: single mingle pringle / dah nk xsingle n xavailable dahhh! 
40. Male or female?: ape yg female ke male?  / ape yg female ke male? 

41. Elementary?: srk kerteh, sk sek 6, sra sek 3 / itu2 sama mcm dlu, sy xrepeat skola rendah ye
42. Middle School?:smktd / smktd
43. High school/college?:mrsm pdrm, um / mrsmpdrm, um, hu
44. Hair colour: jeng3..beberape warne..uhuh / warne asal...haa...teka2
45. Long or short: long n short / sederhana
46. Height: 161~162 / 161~163
47. Do you have a crush on someone?: mesti la / crush? xkot..dah dpt nk crush ape lg..;p
48: What do you like about yourself?: everything / yup, everything..kecuali malas tu..
49. Piercings: no tank u /  erm..mcm dah terlambat..da tuaaa
50. Tattoos: yg free dpt kt cinggam / legging tattoos tuuuu nk sgt! tp xjmpe yg perfect lg..
51. Righty or lefty: righto / rightest!
FIRSTS :
52. First surgery: xpnh n xnk / xpnh kot eh
53. First piercing: no.kt tinge pon xde..huhu / masih xde
54. First best friend: hmm..mcm nme die nik farhah kt tganu / naahhh, ade kt manjung la..nme dia ana
55. First sport you joined: xmen la spot2 ni.. / erm.....berlari2!
56. First vacation: erm..ma pon xingt / klu ikot gmbar mcm ade pegi pangkor dlu kecik2..
58. First pair of trainers: yg mak ak wt kot..huhu / trainers tu ape?..

WANTING :
59. Eating: ayam goreng yg dimasak dgn bek / sedapnye ayam gorenggg..nak banyak! tp ayam mahal..T.T
60. Drinking: sunquick yg sgt pekat..yum3 / oren 98yen kt yume! murah dan sedap! oh lupa g yume rini selasa!
61. I'm about to: to~3? / to sleep?...haha..mcm sakit kepala
62. Listening to: bnyi2 keyboard / bunyi suara org membebel..lme da xdgr..
63. Waiting for : u? / hehe..awak la..:">

YOUR FUTURE :
64. Want kids?: mestila / oh mungkin bkn sekarang tp nnt msti nak komfem 1000peratus
65. Get Married?: skang boley x? / in sha Allah ;)
66. Career? : yg make people hepi / oh thats so sweet, skrg sy nk jd cikgu tadika!

WHICH IS BETTER
67. Lips or eyes: hair? / lips! sbnrnye smile..hehe
68. Hugs or kisses: hug / nk dua2~~~lol
69. Shorter or taller: tengah tengah (same height) / bkn shorter
70. Older or Younger: the younger the better...hua3..tp xkte older unacceptable / klu kata younger?..
71. Romantic or spontaneous: romantic yg ori / spontaneous! romantic tu penipu! huhu
72. Nice stomach or nice arms: stomach? arm? as long serba kecil ok la tu / nice arm! oh lengan patut jd aurat laki!
73. Sensitive or loud: loud / oh plis bkn sensitif.. sikit2 xpe..
74. Hook-up or relationship: h0ok-up 4 da time being / ape?...kawin ah!
75. Trouble maker or hesitant: trouble maker / trouble maker!

HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger: want to tp xboley / oh x....ewww..kokot de ade HIV!
77. Drank hard liquor: no no no / x..
78. Lost glasses/contacts: yup every year / oh lately mcm xpnh dahh
79. Sex on first date: no way / lol..noo
80. Broken someone's heart : lalala / sori......
82. Been arrested: no / pnh kne soal ngn polis..oh polis hiroshima mmg
83. Turned someone down: hmm.. / mungkin...
84. Cried when someone died: ting so / ade! tokwan dlu! n opah!
85. Fallen for a friend?: all da time..hua3 / hik3...sume bf tu dlu friend

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: yes! / not anymore...
87. Miracles: yes! / yes.
88. Love at first sight: perlu ke? / .....iye! :">
89. Heaven: yup / yes yes yes!
90. Santa Claus:wakaka / duhhh...i never get present on christmas!
91. Kiss on the first date: no please!~ / xpelah!
92. Angels: ntah / yup

ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: yup..2 boyfren and a girlfren..luv em much!~ / yes
95. Did you sing today?: no  / no..my housemate came back early today..xnk ganggu
96. Ever cheated on somebody? : jeng3.. / well klu no 94 tu da bgituu
97. If you could go back in time what will you do? : nk g blek mse f3 n mnyelesaikn ssuatu / masuk balik dlm perut xmaw keluar..the world is scary!
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be? : mse kecik2 nk pakse ma beli bju yg cantik2 n nk belasa ma klu soh potong rambut..hihi / last year? nk blaja rajin2 n g sekolah hari2!
99. Are you afraid of falling in love?: no..i love falling in love..wee~ / nope..thats my hobby..lol100. Posting this as 100 truths?:yup / okeyyy

Tuesday, March 5, 2013

The Beautiful Malaysian

AMARAN!
post ini adalah dalam bahasa melayu yg xberapa betul, sgt panjang dan tidak bergambar...but it makes me happy... ;)

hai, nama saya Fairuz Aimi, saya belajar di Jepun dan balik 6bulan sekali ke Malaysia..sepanjang di jepun saya mmg agk disogok dgn cerita2 yg menakutkn tentang Malaysia...berita2 dan cerita di fesbuk semua mnunjukkan yg negatif tentang Malaysia mmbuatkn sy sedikit takut untuk tinggal di Malaysia..

Taaaaapi~

semalam sy pegi ke Kuala Lumpur, sy terjumpa semula keindahan rakyat negara kita ini...:D

semalam sy dan Ruby bertemu janji untuk ke Mid Valley...yes, dlm tu mungkin xde sgt yg scary2...tp dlm tu, sy jumpa raaaaamai org yg sgt mesra manusia....first skali sy jumpa kakak yg jual Hotdog sblh money changer kt bawah tu...dia bkn Malaysian, dia Indonesian, tp dia melayan sy dengan sgt baik dan ramah tamah..lps tu bos dia (kot?) dtg..yg juga bukan Malaysian...maybe org Timur Tengah...tp dia pon sgt baik! ok fine mereka maybe bkn Malaysian, maybe ye jgk? kokot da dpt kerakyatan?...tp xpelah..lepas tu sy g kedai emas...yes kedai emas! yg mcm sy mmg xpnh masuk slain dgn mak dan mak afia...oh did i say i dressed up like a makcik tepi jalan jual barang dlm beg? yes, bcos i dont want to look like orang yg berbaloi nk diragut..haha..kt kedai tu, kami dok luar nye for a while, sbb..neves..satu neves tgk org kt dlm, satu neves doki2 gedik2...lol..oh ktorg pegi tu dah la Habib Jewels! knp? sbb sy cari org melayu...bajet mcm depa memahami sikit...huhu..tp bila sy masuk tu, semua org sambut dgn mesra! i was like wow! dorg xde pon pndg mcm "eleh bdk tu sje je nk mnyusahkn ak, bkn ade duit pon.." malah mereka semangat2 sebok2 tgk sy nk ape...n sdikit malu lah sbb g nk tgk saiz je..bkn nk bli pon...huhuhu..n tu pon depa consult sangat sopan! wlupon pkerja tu mungkin mngambil ksmptn ke atas tgn sy?...hahah! ok jgn perasan..:p

next, sy g bli tiket wayang, oh abg tu sgt friendly, tp sebab dia abg, it wasnt something yg wow!...n lepas tu kami pergi la pusing2 mid window shopping...kami masuk kedai yg mahal ke murah ke semua org melayan dgn baik..i was confused so sy siap tny ruby, "adekah sy nmpk mcm org kaya harini?" lol...n of kos la x..i've put effort utk nmpk cm makcik jual barang mne boleh tiba2 nmpk cm org kaya...huhu..

den enuff with MidValley, kami pegi ke Pasar Seni untuk beli barang yg kak wawa pesan...yes Pasar Seni, yg mmbuatkn ayah sy risau untuk bg sy keluar harini...panjang lebar nasihatnye..huhu..oh ye, sy da 3 tahun kot xnaik LRT so sy sedikit lost dgn sistem token nye..tp of kos la sy boleh buat dgn jaya nye..cuma ape yg amazed me, bila tgh2 beratur, ada lelaki India standing behind me offer duit syiling..dia kata syiling baru xbole masuk...so de bg syiling dia..baik kn?....nk kata he waited long pon xjugak..mcm baru je muncul...but its nice..lps tu proses naik sume bjln ngn lancar, tp lps tu sy nmpk org jage kt laluan masuk tu being harsh pada bberapa org luar....i was hurt, sbb baaru je rasa Malaysia da ok nmpk yg xelok pulak....tp lps kaji2 situation nmpknye org tu yg xfaham2 buat pakcik yg jaga tu mcm marah sikit...n ape yg mnarik kawan de pon dok marah2 kawannye tu sbb dia yg satu geng ckp pon kwn de mcm xfaham..so Malaysian, kt sini kita nmpk kne tambah sabar sikit lagi yeee..;)

kemudian ke Pasar Seni, dlm pasar seni ade kakak2 yg sedikit mendesak seperti di Korea yg klu sy stay lama2 nnt sy nangis..hahaha..yup im a cry baby! jd sy lari, tips, org kedai blakang2 tu biase je..yg kedai depan tu je suka mndesak...huh! jd kami bli kat kedai lain...boleh tawar menawar...menarik..tp klu sy yg lurus ini, mmg akn bli harga tu lah..xreti eden nk menawar2 ni..rse guilty..depa nk bisnes..klu mak sy org wt cmtu sy marah kot!...tp one thing sy belajar kt pasar seni tu, well Malaysian mmg ramah tamah! siap boleh cerita ttg sabah mase jual beli...haha! n mse sy beli sesuatu, ade Cina yg jual tu keeps me waiting, tp sbb dia ckp sori...xde masalah lagi... :D oh sy jumpa sesuatu yg mnarik..bakul yg dianyam pelbagai rupa pelbagai saiz yg cantik...ingt nk buat jd dulang hantaran sbb de mnarik boleh pakai kt rumah wt hiasan..:D (yup, sy mmg ank Malaysia yg mencintai seni2 Malaysia, siap plan nk bli bju i love Malaysia yg sgt mnarik..tp mahal...T.T)

leeepas da habis shopping di Pasar Seni, sy kne travel ke LowYat sbb nk jumpa abang kt sane n balik sama2...saje je gedik sbnrnye..padehal balik rawang naik KTM lagi senang seteret je...on the way yg menarik adelah, sy dok dlm Monorail, lepas tu ade pakcik yg sy xpasti tua ke x...de bediri depan sy...sy nk bg seat..berapa kali da angkat punggung tp lps tu xjd..sbb kt jepun klu pakcik tua sgt depa xsuka org bagi seat..so mcm xtahu2...tiba2 ade org yg mcm jauh la jgk bangun dr seat n suruh pakcik tu duduk...saaangat teruja...sllu tu pnh nmpk tp mmg bg org yg sgt tua..slalunye perempuan..or ibu mengandung...ni pakcik yg sy rse mcm 40lebih je..so...mntp lah awak! tp sy double guilty la sbb x bagi..pakcik tu diri dpn sy kot! aigoo...sllu tu da bg tp smlm mcm xde spes sgt pon xnk bgun...(ok alasan, i promise next time sy xbuat lg) sy pon xnk klu org xbg seat kt ayah sy walaupon de masih kuat...;)

bila da sampai ke stesen Bukit Bintang, oh sy sedikit genius jln pegi ke Pavillion..padehal BB blkg tu jek..ces sungguh! tu pon sbnrnye sedar sbb ade org ni de perasan sy lalu dua tiga kali kot, lalast de tgur, "awak cari ape?..." de dtg approach...mula2 de da siul2 tp sy xlayan..lps da bnyk kali lalu, bersyukur jgk la dia tgur, sbb  mcm ego tinggi sgt2 nk tny BBplaza tu kat mne..sbb sllu tu mmg jumpa..ahaha...tp sbb ego tu jgk lah lost camane nk keluar dr BB ke lowyat...ends up jln gamble kt luar ikot instict..huhuhu...oh terima kasih abang yg concern sy cari ape...sori la awal2 dlm hati da kne cop gatal sbb siul2 org..ahahah

dalam LowYat, sy xtahu nk kata ape...tp ade bnyk org dok jerit "Boss, Adik, Kakak cari ape?....sini cover, bateri, bla3 ade.." oh rupenye abg td tgur sbnrnye nk jual brg ke?..hahah...tp perasaan org jerit2 tu cm fun la...mcm kt jepun depa jerit irassyaimase which means selamat datang...

kemudian ikot abg ke tmpt2 bisnes di cheras..oh ia sgt sosial sy xde ape sgt mampu nk ckp...tp i see Malaysian berbilang kaum duduk same2 lepak2...i like! Kita saatu bangsa kita satuu negara~

Tammmat! ;D

p/s: news, media, marilah berenti bercerita yg buruk2 sahaja~
p/p/s: sekarang sy ingat balik knp dlu zaman sy skolah, zaman sy di UM sy xtakut pon dok Malaysia....bkn nk poyo...berhati2 memang perlu, tp maybe org jht ni mcm anjing, anjing tepi jln tu, kalau dia detect kita takut, saje dia menyalak...klu kita lari laagi dia kejar...tp cuba kita sergah, setakat ni xpernah la de sergah balik...huhu...
p/p/p/s: cintai lah negara kita...ia lebih aman dr ape yg kita sangka...(ini bkn iklan suruh undi kerajaan, tp klu korg undi kerajaan sbb ni, sila msg JPA soh tmbah scholar sy boleh?...:p )
p/p/p/p/s: eh ke sbenarnye sbb sy berpakaian sopan, smua org melayan saya lebih baik?...(yes ini iklan menutup aurat yg lebih sempurna..mari berusaha kawan2!)
p/p/p/p/p/s: tp abang sy kata, tgk pakaian dan cara jalan, nmpk sgt dah bkn Malaysian yg duduk Malaysia sy ni...de xpyh tgk muka dia taw dah sy org itu..pnt sy running man cr de dlm lowyat de pndg mcm tu nmpk dah..lol

Sunday, January 27, 2013

Is Being Pretty Everything

lagu ini mungkin ade berbaur perasan sedikit ye...maafkan sy...

i have a lot to say tp mcm biasa, i just cant write it out when i know its public...my language s**** and i hate it kalau ade org mmpertikaikan ape yg sy tulis..oleh itu, marilah main teka2 ape yg nk sy sampaikan thru lagu ni okeh..ade hidden message....

p/s: Alhamdulillah i always get what i wished, but then, is what i ask the best thing? org selalu ckp, jgn risau kalau kita xdapat ape yg kita nk, sbb Dia akn bagi yg lebih baik....tp, klu slalu dpt ape yg kita nk tu...ye, sy xpatut meragui pemberianye, maybe i do need what i wished n maybe i do deserve them, tp......its complicated

p/p/s: sy bkn cuba berlaku xbersyukur...ini hanyelah gimon a.k.a persoalan yg muncul di otak manusia biase...

p/p/p/s: i'll do my best no matter what ever it is...


this is sooooo me...cume beza nye i've stop trying...huhu

sayang2,
aimi~

Sunday, January 13, 2013

The Simple Things That make Life Brighter

this is one of them...
seeing nice things happen in the world when all we see is so negative..

We should spread nice things around...
here in Japan, the people are too polite...
its nice if we could be so to0...
we could start by saying thank you, and sorry over little things i think...biarpun bende kecil yg manusia xkn kisah...tp sorry n thank you mcm menceriakn hari...
contoh, dlm keadaan ramai org dlm tren kite terlekat2 antara satu sama lain, semua orang tahu ia xdpt dielakkan, n semua org pon tahu xde spe yg suke terlekat2 dgn org yg xdikenali..so ape salahnye kata sori..mesti smpi sudah org tu akn pk awak..lg2 klu lain jantina..hew3
contoh lg, mcm pegi beli barang kat kedai..ok klu ikot adab kita patut cakap saya jual, n saya beli, tp ape salahnye lepas da jual beli tu, cakap terima kasih?...penjual pon, pembeli pon...utk penjual, pembeli tu dah bg awak pendapatan; untuk pembeli, penjual tu da provide keperluan/kehendak anda...terima kasih..2 perkataan...klu rse pnjg, mekasih, semua org paham..de dgr ~sih je pon de phm kot...;)

and yg lebih ssh sikit, kite patut murahkn senyuman...kenapa ssh sikit?..sebab senyum ni, ade bnyk...salah senyum org pon salah faham..silap2 kne lempang sebab ingt senyum gatal..kne pulak kt bini org..huhu...camane nk senyum elok tu, ssh la nk cerita..ia sgt subjektif....lets just be ikhlas without any naughty thought in it.. ;D

senyum...ni ank sedara yg mne ntah..lupa..hahah
akhirkata, terima kasih kerana sudi baca, n maaf kalau ade yg terasa or terkasar bahasa...mcmxde..:p

Thursday, December 20, 2012

Senyummmm

ini adelah entry yg penuh dengan sennyuman! :D

dan mulai dari sekarang adelah contest senyum manis diantara kekasih korea saya jd yg bakal rasa ia annoying boleh la mengundurkn diri...:p

VS
ll
boo cheondung..;D
next next next!

VS
ll
ok this is hard.......tp sebab kita judge by senyum n not aegyo..;D Seung Gi!
sila hover tetikus ke muka saya andai saya tidak bergerak

ok Doongie vs Joonie sume tahu kot sape menang...mesti ah Joon! :D

so here's a video of the pemenang..lagu baru i guess...n video clip de, sgt unik...mmg mentayang kn wajah nye yg comel tu! sy slalu cr video ade english so i can baca whats the lagu is about, tp yg ni, sabar je la, kne repeat berkali2 nk bace sbb asyik termiss akibat dok pandang wajah nye! sori sy mmg lemah dgn senyuman yg manis..nasib xdpn mata klu x menggelabah! :D



p/s: Doongie dont worry, sy masih mahu kawin ngn anda no matter what! :D :D :D


p/p/s: Joon?...berketul sgt nevermine...awak boyfriend tayang2 sy je...lol itu kejam..
p/p/p/s: tujuan utama nk ltk video tu je sebenarnye...hew3

sponsored by